6 pozitivnih učinkov kvinoje na zdravje

6 pozitivnih učinkov kvinoje na zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
3. 5. 2017

Kvinojo so poznali že naši predniki, prijelo se jo je celo ime 'zlato Inkov'. Priljubljena je tudi danes, tako zaradi svojega okusa kot ugodnosti na zdravje. Pripravljena je hitro, zato nimate razloga, da je ne bi preizkusili. Preverite, katere zdravilne učinke ima na telo in zdravje.

Visoka vsebnost beljakovin

To je ena izmed najboljših ugodnosti kvinoje. Vsebuje popolne beljakovine z aminokislinami. Med njimi so tudi esencialne aminokisline, ki jih telo ne more proizvesti po naravni poti. Zato je idealno živilo za vegane in vegetarijance ter vse, ki se skušajo izogniti živalskim beljakovinam.

Kvercetin

Je vrsta antioksidanta, ki pomaga varovati telo pred poškodbami celic. V kvinoji se skriva veliko več kvercetina kot v živilih, ki so znana po tem (na primer brusnice). Ima tudi protivnetne in protivirusne lastnosti. Zadostna količina kvinoje izboljša zdravje in počutje na dolgi rok.

Magnezij

Magnezij je pomemben mineral, ki sprošča krvne žile in vpliva na nadzorovanje krvnega sladkorja, uravnava telesno temperaturo ter proizvaja energijo. Z uživanjem tega živila boste uživali vse dobre lastnosti magnezija.

Železo

Če ne jeste produktov živalskega izvora ali rdečega mesa, je kvinoja zdrav vir železa. Ta ohranja in spodbuja delovanje rdečih krvničk ter omogoča kisiku pot med celicami, mišicami in organi.

Raven krvnega sladkorja

Zaradi nizkega glikemičnega indeksa je odlična za nadzorovanje krvnega sladkorja, kar pomeni, da ne dviguje ravni. Previsoka raven lahko povzroči debelost in prekomerno prehranjevanje. Ker vsebuje veliko ogljikovih hidratov ni primerna za tiste, ki se jim želijo izogniti, a odlična za vsakega, ki skuša jesti ne da bi dvignil raven sladkorja v krvi do skrajnosti.

Hujšanje

Ker je kvinoja polna beljakovin, pospeši metabolizem in zmanjšuje apetit. K občutku sitosti prispeva tudi visoka vsebnost vlaknin, zato boste manj verjetno posegli po nezdravih prigrizkih. Uravnan krvni sladkor (glej prejšnjo točko) pa pomeni manjše tveganje za debelost.

Preberite tudi: