7 koristi ŠPARGLJEV

7 koristi ŠPARGLJEV (foto: Profimedia) Profimedia
23. 4. 2022

Ste vedeli, da je 23. april svetovni dan špargljev? Preverite, zakaj to živilo morate obvezno vključiti tudi v svojo prehrano.

Visoka hranilna vrednost

Šparglji vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in vlaknin. Obenem pa imajo precej nizko energijsko vrednost in so zato odlična izbira za vse, ki si želijo poskrbeti za zadosten vnos vlaknin, obenem pa si želijo izgubiti kakšen odvečen kilogram.

Preverite recept za špargljevo juho >

Zdrava prebava

Kot že omenjeno, imajo šparglji visoko vsebnost vlaknin, ki pripomorejo k zdravi prebavi. Šparglji torej lajšajo prebavo in pomagajo pri številnih težavah, kot so denimo zaprtje.

Zdrava nosečnost

Zaradi visoke hranilne vrednosti so šparglji odlično živilo tudi za nosečnice. Prispevajo k zdravi nosečnosti in ustreznemu razvoju ploda.

Pomoč ob visokem pritisku

Imate tudi vi težave z visokim krvnim tlakom? Tudi pri tej težavi vam lahko pomagajo šparglji. Pazite le, da med pripravo ne pretiravate s soljo, ki krvni tlak še dodatno poviša.

Zdrav imunski sistem

Šparglji vsebujejo veliko antioksidantov, ki pripomorejo k zdravemu imunskemu sistemu. Preprečujejo kronične težave in vnetne procese, obenem pa pomagajo, da se vaše telo uspešno bori v primeru morebitne bolezni.

Najboljši del špargljev pa je, da so izjemno vsestranski! Uporabite ga lahko v številnih jedeh, ki so okusne, zdrave in enostavne za pripravo.

Preverite 4 odlične ideje, kako pripraviti šparglje >

Značke: šparglji