9 najboljših zelišč, ki imajo protivnetni učinek

9 najboljših zelišč, ki imajo protivnetni učinek (foto: Profimedia) Profimedia
9. 7. 2020

Dobro zdravje je rezultat treh dejavnikov – ljubezni do sebe, osredotočanja na prave misli in prave hrane.

To je vedno poudarjala Louise Hay (1926 – 2017), ki je s svojo neomajno ljubeznijo in vero v pozitiven pristop k življenju pomagala nešteto ljudem razkrivati in izkoriščati zmožnosti njihovih lastnih ustvarjalnih moči za osebno rast in samozdravljenje.

V vseh teh letih poučevanja ljubezni do sebe, po vseh govorih, kako premagati strah in tudi vzrok bolezni, pa je proučevala in preizkušala tudi različne prehranske prakse, pri čemer se je osredotočala na živila, zelišča in začimbe s protivnetnim učinkom, ki bodo podprla zdravje, energijo in vitalnost.

»Ko me ljudje vprašajo, zakaj moja koža tako žari, kako sem še zmožna potovati, učiti in uživati polno življenje, jim povem, da je vse povezano s pravimi mislimi in pravo hrano,« je nekoč dejala.

Čas je, da začnemo svoje telo negovati s tistim, kar nam ponuja narava.

Tu je seznam 9 zelišč, ki bodo poskrbela za okus in imajo protivnetni učinek.

1. Bazilika

Bazilika vsebuje vrsto flavonoidov, ki zagotavljajo zaščito celicam, in številna esencialna olja, ki učinkujejo proti vrsti škodljivih bakterij. Evgenol skupaj z učinki kariofelina uvršča baziliko med živila, ki delujejo proti vnetju, denimo vnetju debelega črevesja.

Nasvet: ker bazilika deluje tudi protibakterijsko, dodajajte baziliko (in timijan) jedem, ki jih ne kuhate, solatam denimo.

2. Lovorjev list
Profimedia

Lovorjevi listi pridejo še posebej prav v hladnejših mesecih, ko so pogostejši prehladi, pa tudi, ko se pojavijo prebavne težave.

Kako še pomaga: pri bolečinah v sklepih, artritisu, pri uravnavanju holesterola in krvnega sladkorja. Je pa tudi odličen repelent, ki odganja komarje.

3. Koper

Koper ne izboljša le okusa hrani, ima tudi lepo število mineralov in številne dobrodejne učinke na zdravje.

Koprovo esencialno olje uvrščamo med zaščitna hranila – to namreč nevtralizira posebno obliko rakotvornih snovi. Sposobno pa je tudi zaustaviti rast bakterij.

Kako pomaga: podpira zdravo prebavo, za trdne kosti in pomirja.

4. Limonska trava

Zdravilne koristi limonske trave so kar obsežne.

Kako pomaga: blaži želodčne težave (kandida), pomaga pri vaginalnih okužbah, pri nespečnosti, anksioznosti in pomaga uravnavati sladkor v krvi.  

5. Meta
Profimedia

Kako pomaga: pri prebavnih in želodčnih težavah – zadržuje rast bakterij ter sprošča mišice v steni želodca in črevesa. Izboljša razmerje v črevesni mikroflori ter spodbuja imunski istem. 

Znižuje tudi krvni tlak in niža raven krvnega sladkorja.

Kako še pomaga: pri utrujenosti, menopavzi, menstrualnih krčih …

6. Rožmarin

Flavonoidi delujejo kot antioksidanti, fenoli kot antiseptik in zmanjšujejo vnetja, čreslovine preprečujejo okužbe, rozmaricin blaži bolečine.

Kako pomaga: blaži bolečine v mišicah in revmatične bolečine ter vnetja, pomaga znižati krvni sladkor, pomaga pri tesnobi, vonj rožmarina pa naj bi izboljševal tudi spomin. 

7. Žajbelj

Žajbelj vsebuje protivnetne sestavine, kot sta karnozova kislina (ki ščiti človeške možgane pred negativnimi učinki prostih radikalov) in karnozol, ki preprečujeta vnetja, povezana z možgani.

Deluje izjemno osvežilno in razkuževalno ter uspešno neguje ustno sluznico, učinkovit pa je tudi v boju z aknami.

Če imate gnojno angino, si pripravite žajbljev čaj in mlačnega večkrat dnevno grgrajte.

8. Pehtran
Profimedia

Pehtran je koristen predvsem svež, ker se s sušenjem izgubi aroma.

V ljudskem zdravilstvu so pehtran uporabljali pri vnetju sluznic, za pospeševanje izločanja seča in pri boleznih presnove.

Ruski pehtran oziroma njegov etanolni izvleček pa naj bi bil, kot kažejo raziskave, učinkovit pri sladkorni bolezni tipa 2.

9. Timijan

Posušen timijan je izredno bogat z vitaminom K, železom in kalcijem.

Kako pomaga: ohranja mladost, je dober za zdravje srca, pomaga pri prehladu in bakterijskih vnetjih.

V vodi kuhan in ohlajen timijan je denimo učinkovit pri vnetju grla – za grgranje. Raziskovalci so tudi odkrili sestavine v timijanu, ki uničujejo mikrobe na koži in sluznicah – med njimi je najpomembnejša sestavina timol. Deluje tudi proti glivam.

Viri: www.louisehay.com; Nekatere vrtnine in njih zdravilne učinkovine, prof. dr. Srdan V. Bavdek

Preverite še: