9 slabih navad, ki nam nalagajo "špeh" na trebuh

9 slabih navad, ki nam nalagajo "špeh" na trebuh (foto: profimedia) profimedia
8. 10. 2019

Ko začnemo paziti na prehrano in migati, se zdi, da se naši kilogrami kar topijo. A vsi enkrat pridemo do točke, ko se to ustavi in se odvečni kilogrami in špehec nikamor več ne premaknejo. Poskusite se znebiti naslednjih slabih navad, ki slabo vplivajo na vaš vitki pas.

1. Premalo spanja

Spanje je zelo pomembno tako za naše zdravje, gibanje in predvsem naše navade. Ljudje, ki spijo le šest ur ali manj imajo dokazno več kilogramov kot tisti, ki spijo vsaj sedem ali osem ur. Naredite si urnik in pojdite vsak dan ob isti uri v posteljo, tako boste bolj spočiti, zadovoljni in tudi vitki.

 2. Držite se preveč stroge diete

Saj veste, odvečni kilogrami se niso nabrali čez noč zato je pametno, da se jih tudi ne znebite prehitro. Najdite zmerno, uravnoteženo dieto, tako, ki vam paše in se je boste lahko držali. Ne bodite preveč strogi do sebe in predvsem bodite potrpežljivi. Če boste nekaj časa preveč striktni, boste tudi vmes bolj na veliko grešili.

 3. Ne jejte iz prevelikih krožnikov

 Več hrane, več kalorij, matematika je zelo preprosta. Imejte pod kontrolo svoje porcije, najlažje tako, da jih dajete na majhne krožnike.

 4. Ne jeste z glavo

 Naj hrana postane neke vrste meditacija. Vzemite si čas, pripravite mizo, osredotočite se le na hranjenje. Poskusite uživati v okusih, v vonjavah, v raznovrstnosti hrane, tako boste lažje zaznali, kdaj ste siti. Vmes naredite kakšen požirek vode in počakajte nekaj trenutkov.

 5. Jeste prehitro

 Ena od stvari, ki so jo velja zapomniti, če se želite znebiti "špeha" - ko pojeste počakajte 20 minut, da naši možgani zaznajo da smo siti, pojejte obrok in počakajte, boste videli, kako ne boste imeli niti najmanjše potrebe po tistih dveh čokoladnih piškotih, ker boste enostavno siti - tudi v glavi. Prav tako žvečite počasi, da bodo možgani sploh zaznali, da ste siti.

6. Vedno z dvigalom

Vaša pisarna je v petem nadstropju, a vame ne pade na pamet, da bi šli po stopnicah in greste vedno z dvigalom? Velika napaka! Stopnice so krasna rekreacijaob kateri kalorije kar puhtijo, tako da bi redna hoja po stopnicah lahko naredila čudeže na vaši postavi in tudi na vašem trebuščku.

7. Jeste, ko ste vznemirjeni

V resnici je med nami zelo veliko čustvenih jedcev, ki s hrano poskušajo omiliti stres. To je res slaba navada za naše zdravje in tudi za naš vitek stas in pas. Če imate potrebo po hrani, morda poskusite z žvečilnim gumijem ali popijte kozarec vode. Poskusite pretentati svoje možgane.

8. Med hranjenjem ne pijete vode

Ena od najbolj osnovnih stvari za normalno funkcioniranje našega telesa je voda. Dokazano je, da kdor dovolj pije tudi manj je in posledično ima manjši trebušček. Pijte tudi medtem ko jeste, saj boste le tako normalno prebavljali.

 9. Sladkor v kavi?

 Priporočamo vam, da začnete piti kavo brez sladkorja in brez mleka. To bo krasna novost za vaše telo, posebno če na dan spijete veliko skodelic kave. Zakaj bi grešili tam, ko ni treba? Dobra črna kava je nekaj najboljšega, samo navaditi se jo morate.

Preberite še: Kaj zagovarjajo vse diete? ali Kaj jesti pred maratonom?

Pripravila: L. T. 

Ste že prelistali novo prilogo Aktivni? 

Najdete jo v revijah Cosmopolitan, Avtomagazin in Story.