Ali imamo ob gledanju televizije večji apetit?

Ali imamo ob gledanju televizije večji apetit? (foto: Profimedia) Profimedia
15. 11. 2021

V razvitem predelu sveta je vse bolj pogosto, da svoje obroke jemo pred televizorjem. Preverite, kako ta navada vpliva na vaš apetit in uživanje hrane!

Distrakcija

Po raziskavah sodeč, televizija sama po sebi ne stimulira apetita, predstavlja pa distrakcijo. Ko smo zatopljeni v film ali nadaljevanko, posvetimo manj pozornosti signalom, ki nam jih naše telo sporoča, ko je sito. Na mesto, da bi jedli zavedno, hrano vase vnašamo povsem podzavestno.

Televizor = Prigrizki

Ena izmed raziskav je pred leti dokazala, da so ljudje, ki gledajo več televizije, posegali tudi po več prigrizkih. Stroka pa je mnenja, da naši možgani naredijo povezavo med televizijo in hrano. Če torej med gledanjem televizorja jeste obroke, boste pred televizijo tudi večkrat posegali po prigrizkih - ne zato, ker bi bili lačni, ampak ker gledanje televizije povezujete s časom za hrano.

Kljub temu, da gledanje televizorja ne pospeši apetita kot takega, vsekakor vpliva na to, da zaužijemo več hrane. Če se torej trudite, da bi manj jedli ali celo izgubili kakšen odvečen kilogram, vam svetujemo, da obroke jeste v miru, zavestno in, da imate ob tem čim manj motečih dejavnikov, kot so denimo televizija ali telefon.