Ali kava zviša ali zniža krvni tlak? Strokovnjaki razkrivajo, kako dejansko vpliva na telo in kdo ne bi smel spiti več kot 1 skodelice na dan

20. 11. 2023
Deli
Ali kava zviša ali zniža krvni tlak? Strokovnjaki razkrivajo, kako dejansko vpliva na telo in kdo ne bi smel spiti več kot 1 skodelice  na dan. (foto: Profimedia)
Profimedia

Z lahkoto posežemo po svoji najljubši pijači, kavi, in znano je, kako ta dejansko vpliva na naše telo.

Ljudje z visokim krvnim tlakom, ki vsak dan spijejo dve ali več skodelic kave s kofeinom, lahko podvojijo tveganje za smrt zaradi srčnega infarkta, kapi ali druge vrste srčno-žilne bolezni, kažejo nove raziskave.

Vendar pitje zelenega čaja ali samo ene skodelice kave ni imelo enakega učinka. Povečano tveganje tudi ni veljalo za ljudi z nižjim krvnim tlakom, ki so popili dve ali več skodelic kave na dan, je pokazala študija, objavljena v Journal of American Heart Association.

Iso je direktor Inštituta za raziskovanje globalne zdravstvene politike pri Nacionalnem centru za globalno zdravje in medicino v Tokiu. American Heart Association in American College of Cardiology definirata visok krvni tlak kot sistolični ("zgornji") odčitek 130 mmHg ali več ali diastolični ("spodnji") odčitek 80 mmHg ali več.

V tej študiji so raziskovalci uporabili pet kategorij za razvrščanje ravni krvnega tlaka:

  • optimalno in normalno (manj kot 130/85);
  • visoko normalno (130-139/85-89);
  • hipertenzija 1 stopinja (140-159/90-99);
  • stopnja 2 (160-179/100-109);
  • in razred 3 (180/110 ali več)

Ljudje, katerih krvni tlak je bil 160/100 ali višji, so veljali za hudo hipertenzijo.

Študija je vključevala 6.574 moških in 12.035 žensk iz 30 japonskih skupnosti, ki so sodelovali v japonski kohortni študiji za oceno tveganja raka.

Udeleženci so bili stari od 40 do 79 let, ko so bili vključeni med letoma 1988 in 1990 in so poročali o porabi kave in čaja. V letu 2009 so jih spremljali.

Življenjski slog, prehrana in anamneza so bili ocenjeni z uporabo podatkov zdravstvenih pregledov in vprašalnikov, ki so jih dnevno izpolnjevali preiskovanci.

Analiza je pokazala, da so udeleženci s hudo hipertenzijo, ki so vsak dan popili dve ali več skodelic kave, podvojili tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja v primerjavi s tistimi, ki kave niso pili.

Profimedia

Pitje samo ene skodelice kave ali poljubne količine zelenega čaja - ne glede na raven krvnega tlaka - ni povečalo tveganja, je ugotovila študija.

Obe pijači vsebujeta kofein. Po podatkih Uprave za hrano in zdravila ima skodelica kave od 80 do 100 miligramov kofeina. Skodelica zelenega ali črnega čaja vsebuje od 30 do 50 mg kofeina. Medtem ko so avtorji pozvali k dodatnim raziskavam, je Iso dejal, da "te ugotovitve morda podpirajo predlog, da bi se ljudje z visokim krvnim tlakom morali izogibati pretiranemu pitju kave."

Preberite še:  Katera je najboljša in katera najslabša hrana za vaša JETRA?