Katera je najboljša in katera najslabša hrana za vaša JETRA?

20. 11. 2023
Deli
Katera živila koristijo in katera škodijo vašim jetrom? (foto: Profimedia)
Profimedia

Jetra so eden najpomembnejših organov v vašem telesu. S katerimi živili lahko okrepite zdravje jeter in kateri hrani se je bolje izogibati?

Zdaj že vemo, da lahko ustrezna prehrana bistveno pripomore k našemu zdravju in počutju, kakor tudi k pravilnemu delovanju naših organov. Katera so tista živila, ki podpirajo zdravje jeter?

Jetra in njihovo delovanje

Naša največja žleza v telesu ima številne pomembne funkcije. Med drugim imajo jetra vlogo pri sintezi beljakovin, razgrajevanju kemičnih spojin in ustvarjanju biokemičnih molekul, pomembnih za prebavo. Pomembna so tudi za razstrupljanje telesa.

Jetra so pomemben, a občutljiv del telesa. Nekatera živila, ki jih uživamo vsak dan, so potencialno nevarna ta organ, zato je dobro, da jih omejimo.

Živila, ki podpirajo zdravje jeter:

 • Ovseni kosmiči: Zaradi vsebnosti vlaknin pripomorejo k zdravi prebavi in posledično pravilnemu delovanju jeter, obenem pa lahko pomagajo pri hujšanju in preprečujejo zamaščenost jeter.
 • Brokoli: Prehrana, bogata z zelenjavo, je v splošnem odlična izbira. Nekatere študije pa namigujejo, da lahko brokoli še dodatno ščiti pred zamaščenostjo jeter.
 • Kava: Če si tudi vi ne predstavljate dneva brez kave, imamo za vas dobro novico: ta napitek bi pri zdravih posameznikih lahko bil koristen za jetra. V nekaterih raziskavah so strokovnjaki odkrili, da lahko kava pomaga ščititi jetra pred poškodbami, ki nastanejo kot posledica neustreznega sloga, kava pa naj bi lahko tudi zmanjšala tveganje za nastanek raka jeter.
 • Zeleni čaj: Še en topli napitek, ki lahko koristi jetrom. Ker vsebuje veliko antioksidantov, lahko ščiti pred nekaterimi oblikami raka, vključno z rakom jeter.
 • Mandlji: Oreščki, zlasti mandlji, so dober vir vitamina E, za katerega raziskave kažejo, da lahko pomaga zaščititi pred zamaščenimi jetri.
 • Špinača: Ta zelenjava, ki jo je oboževal že Popaj, je koristna tudi za jetra, saj vsebuje antioksidante, ki pripomorejo k zdravju tega organa.
 • Borovnice: Priljubljene borovnice vsebujejo hranila, imenovana polifenoli, ki vas lahko zaščitijo pred zamaščenimi jetri.

Živila, ki škodijo jetrom:

 • Mastna hrana: Hamburger, krompirček, pica... Vse to lahko škodi. Preveč nasičenih maščob lahko obremeni jetra, v primeru, da s tako hrano pretiravate, pa lahko pride tudi do vnetja, v skrajnih primerih celo ciroze jeter. 
 • Sladkor: Pretirano sladke stvari lahko prav tako negativno vplivajo na zdravje. Taka živila lahko pripomorejo k zamaščenosti jeter.
 • Alkohol: Nobena skrivnost ni, da alkoholne pijače močno ogrožajo zdravje jeter. Že občasno uživanje alkohola je lahko nevarno za ta organ.
 • Pretirano predelana živila: Sploh prigrizki, ki vsebujejo veliko sladkorja, soli in maščob (npr. čips, kupljene sladkarije, predpripravljena živila...), lahko negativno vplivajo na zdravje jeter in pripomorejo k njihovi zamaščenosti.

V splošnem je za zdravje jeter torej priporočljivo, da sledimo splošnim smernicam zdrave prehrane ter poskrbimo, da so naši obroki čim bolj hranljivi in uravnoteženi.

Morda bi vas zanimal tudi podkast s Karin Velikonja

Strokovnjakinja na področju obrazne vadbe pojasnjuje, zakaj pride do podočnjakov in zabuhlosti obraza, kaj se zgodi, če uporabljamo botoks, kako okrepiti mišice obraza ter še veliko več.