Izjemne zdravilne lastnosti popra

Izjemne zdravilne lastnosti popra (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
28. 1. 2017

V tradicionalni medicini Daljnega vzhoda se črni poper uporablja kot zdravilo za želodčne težave ter zdravljenje različnih vnetij. Zdaj strokovnjaki celo pravijo, da topi maščobe.

Torej ni čudno, da so to dragoceno rastlino v 4.000 letih obstoja uporabljali tudi kot denar, ki je obenem še zelo blagodejno domače zdravilo.

Najprej naj pojasnimo nekaj –  če poper uporabljamo na pravi način in v zmernih količinah, lahko krepimo zdravje, nepravilna uporaba te ostre pekoče začimbe pa lahko povzroči nezaželene posledice.

In brez dvoma je tisti v celem zrnu, ki ga lahko že kupite v mlinčku ali z njim napolnite svojega, boljši kot poper v prahu. Tudi pikantnost poprovega zrna je bolje ohranjena, če je zrno celovito in bolj sveže.

Ščiti prebavila

Poper je zaščitnik našega organizma, zlasti prebavil. Poživlja delovanje prebavil ter izboljšuje tek in prebavo. S spodbujanjem prebavnega 'ognja' omogoči telesu, da bolje izkoristi prejete hranljive snovi, zagotavlja pa tudi naravno izločanje strupov skozi črevesje.

Hkrati razstruplja in uničuje škodljive mikroorganizme v hrani. V zmernih količinah jo lahko uporabljamo pri obolenjih črevesja, jeter ter ob slabem delovanju želodca.

Znižuje vročino in krepi odpornost

Poper pospešuje krvni obtok, izboljšuje imunski sistem, povečuje znojenje in izločanje seča ter tako pomaga pri odstranjevanju strupov in znižuje povišano telesno temperaturo. V tem primeru ga je najboljše uživati v mlačni juhi.

Če ga uživamo v topli juhi, preprečuje mrzlična stanja. Poper vsebuje piperin, ki je po zgradbi podoben morfiju in prav tako odpravlja bolečine.

Ugodno deluje tudi na srce, a s poprom nikakor ne smemo pretiravati. Uživajmo ga občasno in v majhnih količinah. Dodajamo ga tudi obkladkom za boljšo cirkulacijo krvi in za gretje pri revmatičnih bolečinah.

Zmanjšuje vetrove

Je karminitiv, kar pomeni, da zmanjšuje nastajanje vetrov v črevesju. Tudi to je posledica večjega izločanja hidroklorne kisline, zaradi česar hrana po prebavnem traktu potuje hitreje.

Je diaforetik in diuretik – z drugimi besedami povedano: pospešuje izločanje potu in urina ter tako izloča strupe iz telesa. Ima antioksidantne in antibakterijske učinke – še ena izjemna lastnost, ki lahko pomaga pri ohranjanju zdravja v sezoni prehladov in na splošno ščiti pred vplivi iz okolja.

Proti prehladu

Uporabljamo ga lahko tudi kot naravno sredstvo proti prehladu, saj na eni strani segreje organizem, na drugi pa očisti dihalne poti in telo na naraven način pripravi do potenja. Poper je zelo močan antioksidant, ki pospešuje prekrvavitev, izboljšuje imunski sistem in znižuje povišano telesno temperaturo.

Črni, zeleni, beli – kakšna je razlika?

Poznamo več različnih vrst popra, med najbolj znanimi so črni, zeleni, beli in rdeči poper. Med seboj se – v primerjavi z rdečim poprom, ki ga pridobivamo iz povsem druge rastline – razlikujejo le po drugačnem načinu pridelave plodov črnega popra.

Črni so nezrela zrna popra, ki črno barvo pridobijo s sušenjem, zeleni so nezrela zrna, ki jih s shranjevanjem v slanici in citronski kislini ter s toplotno predelavo ohranijo zelena, beli pa so povsem zrela in olupljena semena črnega poprovca.

Rdeči poper

Rdeči poper pravzaprav ni poper, ampak so to rdeče jagode nepravega brazilskega poprovca iz družine 'sumachgewächs'. Od običajnega popra jih loči nekoliko bolj sladkoben in aromatičen okus.

Rdeče jagode nepravega poprovca vsebujejo najrazličnejše vitamine, kot so A, D, E in K. Delujejo razkuževalno ter v večjih količinah pospešujejo izločanje seča. Zrna se obirajo, ko so že zrela in skoraj posušena.

Preberite še: To se zgodi, če vsak dan uživate med in cimet