Kaj najprej popiti na PRAZEN ŽELODEC? Za večino nutricionistov ni dileme – to je najboljši napitek za jutro

17. 11. 2023
Deli
Katera je prva tekočina, ki jo moramo vnesti v telo, ko prvič vstanemo in začnemo dan? Preverite, kaj pravijo strokovnjaki. (foto: Profimedia)
Profimedia

Katera je prva tekočina, ki jo moramo vnesti v telo, ko prvič vstanemo in začnemo dan?

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

Končno ste nehali dremežati alarm, se prisilili, da ste vstali in se odpravili naravnost v kuhinjo. Pravi čas je, da nekaj popijete, ampak – kaj? Prva stvar, na katero pomislimo, je voda, in tukaj je, kaj o njej menijo strokovnjaki.

Kaj najprej popiti na prazen želodec?

Če si najprej natočite kozarec vode, ne morete zgrešiti, se strinja večina strokovnjakov. Kot so poudarili, je koristno piti vodo tudi, če niste žejni.

Morda ni nujno, da ste žejni, vendar je pitje vode zdrava navada, ki vam omogoča, da ste čez dan ustrezno hidrirani, poudarjajo strokovnjaki.

Številne raziskave so pokazale številne prednosti pitja vode takoj, ko vstanemo, le nekatere med njimi so čiščenje črevesja, razstrupljanje telesa, manjše tveganje za glavobole, več energije ...

Pri razstrupljanju pa pozor – ni pijače, ki deluje kot filter in iz telesa izloča le slabe in nezdrave snovi, čeprav bo več vode zagotovo pripomoglo k čiščenju telesa z urinom.

Ne zaupajte nobeni pijači, ki trdi, da vas razstruplja, pravijo strokovnjaki.

Kozarec vode z limono – da ali ne?

Nobeden od strokovnjakov, s katerimi se je pogovarjal Huff Post, si ni mislil, da je vroča voda z limono, najpogosteje priporočljiv napitek za prazen želodec, kakšna posebna čarovnija. Vendar tega ne odvračajo. - Vidim, zakaj je ta ideja privlačna, - pravi nutricionistka Amy Gorin.

Profimedia

Vroča voda je neverjetno pomirjujoča in limona daje prijeten citrusni zagon. Če že pijete vroč napitek, strokovnjaki predlagajo, da namesto tega pijete zeleni čaj z limono.

Ali je dovoljeno piti čaj na prazen želodec?

Po mnenju strokovnjakov je čaj, ne glede na temperaturo, vedno zdrava izbira. Registrirana dietetičarka in nutricionistka Tobi Smithson, ki so ji sladkorno bolezen diagnosticirali pri osmih letih, pravi, da vsak dan začne s kuhanjem čaja in ta čajnik ji zdrži ves dan.

Raziskave so pokazale zdravstvene koristi čaja, vključno s preprečevanjem in obvladovanjem sladkorne bolezni. Zdi se, da polifenoli v čaju vplivajo na aktivnost inzulina, druge koristi pa vključujejo izboljšano občutljivost na inzulin, vzdrževanje zdravega krvnega tlaka, zmanjšanje tveganja za bolezni srca in sladkorno bolezen tipa 2.

Preberite še: Kako prepoznati srčno popuščanje in kako ob tem ukrepati?