Kelp: Kaj je in kako vam lahko pomaga pri izgubi kilogramov (+ uravnavanju hormonov)

Kelp: Kaj je in kako vam lahko pomaga pri izgubi kilogramov (+ uravnavanju hormonov) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 3. 2018

Gre za nekoliko nenavadno in nevsakdanje, a izjemno koristno, živilo. Ste ga že poskusili?

Kelp ali rjava morska alga je vrsta morske alge, ki je polna zdravilnih lastnosti, ki dokazujejo, da je ne bi smeli jesti samo občasno, ko se odločimo obiskati restavracijo z japonskimi jedmi.

Njene hranilne prednosti v nadaljevanju vas bodo prepričale, da jih boste od zdaj naprej v svojo hrano vključili večkrat.

Kelp ni le hranljivo živilo, ki ima malo maščob in joulov. Nekatere študije predvidevajo, da bi lahko imela tudi močan učinek v boju z debelostjo in odvečnimi kilogrami.

Naravna vlaknina alginat, ki jo najdemo v kelpu, deluje kot zaviralec maščob in preprečuje njihovo absorpcijo v črevesje.

Kot je odkrila še ena študija iz leta 2010, uživanje ekstrakta fukoksantina (barvilo, ki daje kelpu barvo) vodi do upočasnjenega pridobivanja kilogramov.

Prav tako naj bi zniževalo raven trigliceridov in holesterola v krvi. Raziskovalci so zaključili, da lahko fukoksantin prispeva k izboljšanem metabolizmu maščob in zmanjša tveganje za pridobivanje kilogramov.

Kelp je prav tako odličen vir vitaminov in drugih hranil, vključno z vitaminoma A in K, kalcijem, železom in magnezijem.

A tisto, po čemer je to morsko superživilo dobilo svoj sloves, je vsebnost joda.

Kelp je namreč eden najboljših naravnih virov joda, kar pomeni, da ima odlično zmožnost uravnavanja ravni hormonov v telesu.

Jod ima ključno vlogo pri proizvajanju ščitničnih hormonov, uravnavanju metabolizma in ženskam pomaga vzdrževati zdravo telo med nosečnostjo.

Pomanjkanje tega vitalnega minerala ima lahko razne posledice v obliki bolezni in težav, kot so policistični jajčniki, težave s prostato, bolezni ščitnice, avtoimune bolezni in celo diabetes.

Ker je prehrana edini vir joda, ki človeškemu telesu lahko zagotovi njegovo zadostno vsebnost, je pomembno, da smo pozorni na tista živila, ki ga vsebujejo največ.

Mednje spadajo alge, trska, mlečni izdelki, jodirana sol, škampi, tuna, jajca in suhe slive.

Študije so prav tako pokazale, da je lahko kelp učinkovit tudi v boju proti raku, še posebej raku dojke in debelega črevesja.

Je bogat z antioksidanti in ne samo, da ima zmožnost boja proti prostim radikalom, ampak lahko pomaga tudi ljudem z diabetesom ter deluje kot močno protivnetno sredstvo.

Uživanje kelpa

Kelp je najbolje uživati svežega ali v prahu, raje pa se izogibajte tistega v kapsulah, saj lahko tako hitro presežete dnevni vnos joda, ki ga vaše telo potrebuje.

To superživilo lahko uporabite v solati (kot jo dobite v restavraciji z japonsko hrano), dodate v juho s pridihom azijske kuhinje, dodate za okus določeni hrani, morda poskusite narediti zanimivo sladico … Ali pa si nabavite kelp v prahu, ki ga uporabite v mnogih receptih – dodate ga lahko v smuti, preliv za solato ali pa si naredite čaj.

Preberite še: