Med: to se zgodi z vašim telesom, če ga uživate vsak dan (video)

Med: to se zgodi z vašim telesom, če ga uživate vsak dan (video) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 3. 2018

Med je eden tistih živil, ki jih zagotovo imate vedno doma v shrambi. Pa poznate njegov učinek na telo, če ga dnevno zaužijete 1 žlico?

Med je edino živilo, ki vsebuje vse potrebne sestavine, da nas ohrani žive in zdrave: vitamine, encime, minerale in vodo.

A poleg njegovega zdravilnega učinka na organizem, že žlica medu na dan lahko pozitivno vpliva na vašo kožo, počutje in mnogo drugega.

Ga ne marate kar tako "na žlico"? Nič hudega, lahko ga dodate kašam, jogurtu, kosmičem, smutijem, čaju, sveže stisnjeni limonadi ... Ali pa si ga namažete na kruh ali v palačinke.

Oglejte si video, kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan zaužijete žlico medu:

 

1. Čistost kože

Med je odličen antioksidant, kar pomeni, da z njegovim rednim uživanjem očistite telo strupov. Njegov antibakterijski učinek prav tako pomaga pri izboljšanju vaše kože.

2. Izguba kilogramov

Če pazite na težo ali ste v procesu njene izgube, se verjetno izogibate vnosu sladkorja v telo. Kar pa ne velja za med, saj ima sladkor v njem drugačno sestavo.

Med prav tako pospešuje delovanje organizma (metabolizem), kar pomaga pri izgubi kilogramov.

3. Znižuje raven slabega holesterola v krvi

Med ne vsebuje holesterola, ravno nasprotno: njegove sestavine in vitamini celo doprinesejo k zniževanju njegove ravni v krvi.

Z dnevnim uživanjem medu se v telesu povečuje tudi raven prej omenjenih antioksidantov, ki prav tako pomagajo pri zniževanju holesterola.

4. Močnejše, bolj zdravo srce

Antioksidanti prav tako lahko pomagajo preprečiti zoženje krvnih žil, ki je sicer vzrok za nastanek srčnega zastoja, dezorientiranost in glavobole.

Kozarec vode z nekaj žlicami medu dnevno vam lahko pomaga te težave preprečiti.

5. Boljše pomnjenje

Med je lahko prav tako koristen v boju proti stresu, krepi pa tudi odpornost in izboljša pomnjenje.

Poleg tega možgani zelo enostavno absorbirajo kalcij iz medu, ki jim pomaga pri delovanju.

6. Miren spanec

Sladkor v medu viša nivo inzulina v krvi, zaradi česar se sprošča hormon serotonin, ki se pretvarja v melatonin – hormon, ki prispeva h kvalitetnemu spancu.

7. Zdrava prebava

Med je močan antiseptik, zato ga je dobro jemati na prazen želodec (eno žlico). To vam bo pomagalo preprečiti bolezni, povezane s prebavnim sistemom.

Poleg tega pa med, medtem ko gre skozi želodec, uničuje bacile in zdravi manjše rane v sluznici.

8. Zdravi napetost

Med pomaga tudi pri umirjanju živcev in odpravlja utrujenost. Glukoza v njem je pomembna za delovanje nevronov.

Ker se lahko hitro absorbira v kri, povzroči stanje sproščenosti in blaži psihološke težave.

Z eno žlico pravega, domačega medu na dan lahko torej izboljšate delovanje celotnega organizma, odpravite morebitne težave s kožo in počutjem, hkrati pa se tudi posladkate.

Preberite še: