Neverjetne koristi uživanja kostne juhe: Čudežen pripravek, ki krepi lase, kosti in vašo kožo ohranja mladost (RECEPT!)

Neverjetne koristi uživanja kostne juhe: Čudežen pripravek, ki krepi lase, kosti in vašo kožo ohranja mladost (RECEPT!) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 11. 2022

Saj veste, ko ste bolni in vam nekdo prijazno ponudi kostno juho? Za to obstaja dober razlog. Kostna juha vsebuje vse sestavine, ki jih vaše telo potrebuje za okrevanje: meso za beljakovine, zelenjavo za antioksidante in bistvene vitamine ter sol za nadomestitev natrija, ki ga je vaše telo izgubilo, če se zaradi vročine znojite.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Kostna juha pa ni koristna samo v času bolezni, pozabite na botoks, za lepo kožo in lase to zimo prisegamo na kostno juho. Te razstrupljevalne kostne juhe s tisočimi vrlinami so popolnoma naravno sredstvo za zdravje in lepoto. Gre namreč za recept, ki se v kitajski medicini uporablja že več kot 2500 let. Ti lepotni eliksirji so že dolgo priljubljeni na drugi strani Atlantika, kjer jih strežejo v trendovskih kavarnah, in imajo vse potrebno, da zapeljejo vse, ki želijo izkoristiti njihovo vsebnost kolagena in beljakovin. To beljakovino naravnega izvora kozmetična industrija že desetletja uporablja kot sredstvo proti staranju, ki vpliva na elastičnost kože, vlaženje kože in prožnost sklepov.

Čeprav se zdi kuhanje svežnja kosti preprosto, je treba za popoln učinek kuhanja odšteti od šest do dvanajst ur. V naši kulturi hitre prehrane in hitrih rešitev pa potrošniki raje posegajo po juhi, kupljeni v trgovini. Vendar se trud splača! Hranila, pridobljena iz hrustančnih kosti, ustvarijo želatinasto, s hranili bogato juho, ki pomladi vaše telo tako, kot ga ne more pomladiti noben prehranski dodatek brez recepta. In vaše telo jo lahko brez težav prebavi.

Večina nas ne ve, da prehranskih dopolnil iz lekarn pogosto ne more absorbirati, saj jih telo ne prepozna kot hrano. Ja, vaš jutranji multivitamin se preprosto prebavi in ne absorbira. Ker telo kostno juho registrira kot hrano, lahko v celoti absorbira vse tiste zdrave minerale in hranila, ki so bili pridobljeni iz živalskih kosti. To je tonik, ki deluje tako znotraj kot zunaj, kar potrjuje stari rek, da se zdravje začne v črevesju. Uravnotežen, nekisel pH v črevesju je bistvenega pomena za to, da vaša koža nima izbruhov.

Še niste prepričani? Predstavljamo štiri razloge, zakaj bi morala biti kostna juha vaš novi najboljši prijatelj:

Profimedia

1. Izboljšalo se bo zdravje vaše prebave

Prvi steber kostne juhe so njene lastnosti za pomlajevanje črevesja zaradi visoke vsebnosti želatine, beljakovine, pridobljene iz sklepov in tkiv živalskih kosti. Želatina zagotavlja zaščitno plast nad prebavnim traktom, ki se zaradi vsakodnevnega uživanja toksinov in predelane hrane sčasoma izčrpa. Močan prebavni trakt ne pomaga le pri uspešnem prehodu hranil skozi vaš sistem, temveč tudi pri absorpciji hranil in lajša pogoste želodčne težave.

2. Koristi razstrupljanja

Vaša jetra vas bodo za to vzljubila. Sposobnost jeter, da izločajo toksine in se naravno obnavljajo, je odvisna od količine glicina v telesu. Ker je naše okolje bolj strupeno kot kdaj koli prej, saj je onesnaženega zraka in predelane hrane vedno več, naravna količina glicina, ki ga telo proizvaja, ne zadostuje več. Visoka vsebnost glicina v kostni juhi pa je odlično sredstvo za razstrupljanje. Poleg tega, da dela čudeže za vaša jetra, protivnetne lastnosti želatine povečujejo antioksidativno aktivnost v telesu in čistijo zgornja dihala, kar pomaga odganjati okužbe.

3. Vaša koža bo sijoča

Kostna juha bi se morala imenovati lepotna juha, pravijo strokovnjaki in s tem mislijo na čudeže, ki jih naredi za vašo kožo, lase in nohte. Prolin in glicin - dve aminokislini v želatini - pospešujeta rast las ter ščitita pred cepljenjem las in nohtov. Glukozamin (še ena aminokislina) pa zmanjšuje videz drobnih linij in gub ter spodbuja enakomeren in sijoč ten kože. Imate težave z aknami? S pomočjo mineralov, pridobljenih iz hrustanca, lahko juha prepreči in pomiri vneto kožo zaradi aken, ekcemov ali luskavice. Ti antioksidanti pomagajo uravnotežiti pH telesa in umiriti vnetja.

4. Vaše kosti bodo nezlomljive

Kostni hrustanec v juhi vsebuje hialuronsko kislino, ki v celice pritegne vodo in minerale. Želatina ne samo, da krepi in tvori zaščitno plast okoli kosti in hrustanca, ampak vsebuje tudi kalcij, magnezij in fosfor - tri sestavine, ki so bistvene za ohranjanje zdravih kosti. Magnezij, ki je potreben za uspešno absorpcijo kalcija, spodbuja ščitnico, da proizvaja več kalcitonina, ki pomaga pri splošnem ohranjanju kosti. Seveda ne smemo pozabiti na želatino, ki jo najdemo v vseh večjih sklepih, kot so kolena, členki in stopala, ter je ključnega pomena za ohranjanje in moč sklepov.

Profimedia

Ste pripravljeni, kuhar? Danes zvečer skuhajte svoj lonec juhe. Pojdite na lokalno tržnico, prosite za vrečko z organskimi kostmi in jih pustite v loncu z vodo vreti od šest do 12 ur z aromatičnimi začimbami in zelenjavo po vašem okusu. Dolgotrajno kuhanje je ključnega pomena, da se iz hrustančnih vogalov kosti izločijo hranilne snovi. Okusno!

Profimedia

Za pripravo piščančje kostne juhe potrebujete : 

  • 800 g telečjih kosti
  • 200 g piščančjih kosti
  • 100 g šalotke
  • 30 g stebelne zelene
  • 80 g koren­ja
  • 80 g pora
  • 50 g peteršilja
  • jušno žlico celega belega popra
  • 2 lovorova lista
  • vejico timijana
  • vejico majarona
  • 8 brinovih jagod
  • glavica česna
  • groba sol (po okusu)
  • 50 ml belega suhega vina

Priprava:

Zelenjavo očistite, nato pa jo skupaj z začimbami na hitro popecite na visoki temperaturi. Očistite kosti in jih pecite v pečici na 210 stopinjah, približno 30 minut. Vse pripravljene sestavine položite v lonec in prelijte z mrzlo vodo. Dodajte vino. Juha nikakor ne sme vreti, saj se nekatere beljakovine topijo le pri nizkih temperaturah, prav tako pa bo juha s tem bolj bistra. Po potrebi dolivajte hladno vodo, saj boste tako juho lažje »držali« pod vreliščem. Nato juho precedite, dodajte sol in poper, več kolagena vsebuje juha, ko se ohladi, več želatine v njej nastane.

Preberite še:

V 5 korakih do mehkega makovega peciva, ki se topi v ustih (recept)

Priporočamo tudi:

Zdravi napitki, ki na naraven način pomagajo uravnavati hormone: Vsaka ženska mora poznati to naravno zdravilo! (RECEPT)