Ovseni napitek

Ovseni napitek (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 4. 2014

Oves spada med najbolj hranljive in zdravju prijazne žitarice. Ovseni napitek pa je en od najboljših nadomestkov mleka in ga priporočamo prav vsem.

Vsebuje balastne snovi, ki so topne v vodi in ki spodbujajo delovanje prebavnega sistema ter dajejo prijeten občutek sitosti. Ima več beljakovin kot ogljikovih hidratov, obenem pa je bogat vir aminokislin, vitaminov in mineralov.

Pomembna sestavina ovsenega napitka so tudi dietne vlaknine, ki imajo sposobnost nižanja ravni holesterola in zmanjšujejo možnost obolevanja za boleznimi krvožilnega sistema.

Odličen je za vse, ki hujšajo, saj nima visokega glikemičnega indeksa, pa tudi za vse, ki imajo težave s ščitnico, povišanim holesterolom, osteopenijo ali osteoporozo ter artritis. Zelo primeren je za odraščajoče otroke.

Kje lahko napitek uporabimo?

Ovseni napitek je odličen za pripravo biskvita, palačink, desertnih krem, zmečkančkov in frapejev.

Lepo se meša tudi z gostimi zelenjavnimi juhami in omakam daje kremasto noto. Popoln je kot dodatek krompirjevemu ali prosenemu pireju.

Ovseni napitek krepi delovanje živčnega sistema, vsebuje vitamin E, folne kisline ter minerale – bogat je z železom, med vsemi rastlinskimi napitki je najbolj bogat s kalcijem, cinkom, magnezijem, fosforjem, bakrom, s proteini in z jodom, zato je primeren za vse, ki jim ščitnica premalo deluje.

Vsebuje nenasičene maščobne kisline ter vitamine B1, B2, D, E, A, C, niacin, karotene in β-sitosterol – antikancerogeno spojino.

Več si preberite v članku Namesto mleka.