Je zamrznjen losos enako zdrav kot svež?

Je zamrznjen losos enako zdrav kot svež? (foto: Profimedia) Profimedia
29. 9. 2015

Losos je živilo, ki ima številne koristi za naše telo, saj je zelo bogat z omega 3 maščobnimi kislinami. Pa je vseeno, če kupimo svežega ali zamrznjenega? Preverite. 

Čeprav losos velja za pravo specialiteto, njegova cena ni tako visoka, da si ga ne bi mogli privoščiti. Pa je tudi tako zdrav kot svež? Poglejmo

Svež ali zamrznjen losos?

Cene svežih filetov se gibljejo od 10 do 16 evrov za kilogram, na osebo pa zadošča od 150 do 200 g. Losos, ki je naprodaj v zasebnih ribarnicah, je nekoliko dražji od tistih v velikih samopostrežnih trgovinah, toda višja cena včasih odtehta boljšo kakovost.

Če niste prepričani, ali je losos dovolj svež, raje kupite zamrznjenega. Zamrznjene ribe so celo bolj kakovostne od tistih, ki jih prodajajo na ledu v ribarnicah, saj so razkosane in zamrznjene takoj po ulovu, dostikrat že kar na ribiških ladjah. Še največji problem pri zamrznjenem lososu je dejstvo, da je pogosto pakiran v plastiki, ki vsebuje ftalate, ti pa se nato izločajo v telo. 

Losos v pločevinki ali dimljen je sicer izredno okusen, vendar zaradi postopka obdelave izgubi precej hranilne vrednosti. Dimljenega, narezanega na tanke rezine, lahko postrežete kot nadev v sendviču ali v solatah, s testeninami in v veliko drugih kombinacijah.

Bogat vir zdravih maščob in vitaminov

Lososa uvrščamo med mastne ribje vrste. Bogat je z maščobnimi kislinami omega 3 in vitaminoma A in D. Vsebuje enostavne in večkrat nenasičene maščobne kisline, ki imajo ugoden učinek na bolezni srca in ožilja, saj učinkovito preprečujejo poapnenje žil, razna vnetja ter blažijo tudi revmatična obolenja.

Poznamo več vrst lososa, med katerimi je pri nas večinoma naprodaj atlantski losos z oranžno rožnatim mesom in intenzivnim okusom. Zaradi izjemne priljubljenosti divjega lososa ga je veliko premalo, zato je na voljo predvsem gojen. Naprodaj je vse leto, svež ali zamrznjen, narezan na rezine, filete ali kot cela riba.

Svežega lososa lahko v hladilniku hranite največ 2 ali 3 dni, pri zamrznjenem pa upoštevajte rok uporabe in ga pripravite po navodilu z embalaže.

Lososa lahko poširamo, dušimo, cvremo, pečemo v pečici ali na žaru. Zraven se lepo podajo kumare in hren ter začimbe, kot so na primer pehtran, koper, limonska trava in gorčica. Lahko uporabimo tudi surovega, na primer za suši in sašimi, vendar le, če je popolnoma svež.

Preverite še, zakaj bi vsak dan morali piti vodo z limono, pa tudi, kako pogosto bi morali menjati gobice za pomivanje posode

Iz revije Lisa