S TAKO prehrano izboljšate zdravje srca!

S TAKO prehrano izboljšate zdravje srca! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 2. 2022

Si tudi vi želite izboljšati zdravje svojega srca? Preizkusite te zdrave načine prehranjevanja, ki pripomorejo k zdravju srca in hkrati k izgubi odvečnih kilogramov.

Mediteranska prehrana

Eden od najbolj znanih načinov prehranjevanja. Zajema polnovredno hrano, kot so polnozrnata žita, oreščki, semena, sadje, zelenjava, ribe ter zdrave maščobe, denimo oljčno olje. Vključuje tudi zmerne količine perutnine, jajc, nizkomaščobnih mlečnin in rdečega vina. Obenem pa izključuje oziroma omejuje sladkor, predelana živila in rdeče meso.

Številne študije nakazujejo na povezavo med mediteransko prehrano in boljšim zdravjem srca. V eni izmed raziskav so odkrili, da mediteranska prehrana zmanjša možnost za nastanek srčnih bolezni za kar 40%.

DASH prehrana

Kratica "DASH" v tujki pomeni "Dietary Approaches to Stop Hypertension", v prevodu pa bi temu rekli "Prehranski pristopi za zaustavitev hipertenzije". Hipertenzija oziroma povišan krvni tlak je eden izmed glavnih vzrokov za nastanek srčnih bolezni.

DASH dieta zajema točno določene količine vsake prehranske skupine. Poudarek je na polnovredni, raznoliki in uravnoteženi prehrani, obenem pa se osredotoča tudi na zmanjšan vnos soli.

V eni od študij je bilo ugotovljeno, da DASH prehrana za 20% zmanjša možnost nastanka srčnih bolezni, za 19% zmanjša možnost za nastanek srčne kapi ter za 18% zmanjša možnost nastanka sladkorne bolezni tipa 2.

Veganska ali vegetarijanska prehrana

Znano je, da maščobe živalskega izvora pripomorejo k povišanem holesterolu, ki lahko pripelje tudi do srčnih bolezni. Veganska prehrana se osredotoča izključno na živila rastlinskega izvora; žita, zelenjava, sadje, stročnice... Danes je na trgu že ogromno rastlinskih nadomestkov, vseeno pa je priporočljivo, da se izogibate pretirano predelanim izdelkom. V kolikor se odločite za vegetarijansko prehrano je pomembno, da vseeno ne pretiravate z mlečninami (bodite zmerni predvsem s siri in smetanami).

Že več raziskav je potrdilo, da uravnotežena rastlinska prehrana pripomore k boljšemu zdravju srca, zmanjšuje holesterol, znižuje krvni tlak in sladkor v krvi ter pripomore k izgubi odvečnih kilogramov.

Preberite več o vplivu veganske prehrane na zdravje >

Fleksitarijanska prehrana

Gre za način prehranjevanja, kjer se sicer izogibamo živalskim izdelkom, a jih ne izključimo popolnoma. Lahko je odličen prehod do vegetarijanstva ali veganstva. Obroki so večinoma sestavljeni iz rastlinskih živil, občasno pa se pojavijo tudi perutnina, ribe ter drugi živalski izdelki.

S fleksitarijansko prehrano lahko dosežemo podobne rezultate, kakor z vegetarijansko, a je ob tem pomembno, da se res osredotočimo na polnovredne izdelke in se izogibamo mastni, predelani hrani.

Veronika Sivka

Povzeto po healthline.com