Smoothiji niso vedno dobra izbira, če hujšate! (nasvet osebne trenerke)

Smoothiji niso vedno dobra izbira, če hujšate! (nasvet osebne trenerke) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 8. 2022

Osebna trenerka je opozorila, da ima tudi smoothie lahko veliko energijsko vrednost. Preverite vse, kar morate vedeti.

Nuša Gnezda je ena najbolj znanih osebnih trenerk pri nas, ki na svojih družbenih kanalih pogosto deli svoje znanje ter razbija najpogostejše mite o hujšanju. Pred kratkim se je dotaknila smoothijev in tega, da morda slednji niso vedno najboljša izbira takrat, ko si želimo izgubiti odvečnih kilogramov.

"Pogosto dobim vprašanja glede smoothijev in v svoje programe sem vključila tudi zbirko receptov samo smoothijev, saj opažam, da večina ljudi smoothie sestavlja nepremišljeno. Na ta način je na koncu v smoothiju toliko kalorij, kolikor bi jih morali zaužiti v celem dnevu," razloži Nuša.

Z enim smoothijem lahko popijemo celo pico

Težava je torej v tem, da v smoothie damo živila, ki so sicer zdrava, a energijsko zelo bogata. "Če je nekaj zdravo, še ne pomeni, da je nujno primerno takrat, ko izgubljamo maščobo. Arašidovo maslo, avokado... Na ta način hitro pridemo na 1500 kcal. Z enim smoothijem lahko z lahkoto 'spijemo eno pico'," opozarja.

Ob tem pa Nuša poudarja, da to še ne pomeni, da se je smoothijem treba izogibati. Lahko so zelo praktični še posebej takrat, ko se nam mudi in si želimo obrok na hitro oziroma imamo namen pojesti "na poti".

Pomembno pa je, da smoothie sestavimo premišljeno in ne pretiravamo z visokokaloričnimi živili, obenem pa poskrbimo, da telesu zagotovimo vsa potrebna hranila.

"Pomembno pa je, da ga sestavljamo premišljeno. 5 vrst sadja in pest špinače ni nadomestek hranljivega obroka. Če dodamo 2 žlici arašidovega masla, avokado in mandlje, pa hitro dobimo 'kalorično bombo'," pojasnjuje. 

Kako pa bi torej bil sestavljen smoothie, ki je hranljiv a obenem nizkokaloričen? "Banana, beljakovine, borovnice, voda in čajna žlička arašidovega masla," je Nuša navedla kot dober primer.

Ste vedeli, da je Nuša bila tudi gostja v Aktivni podkastu? Celoten pogovor si lahko ogledate tukaj: