Spirulina - alga, ki krepi imunski sistem in spodbuja izločanje strupenih snovi

Spirulina - alga, ki krepi imunski sistem in spodbuja izločanje strupenih snovi (foto: Profimedia) Profimedia
6. 2. 2015

Splošno telesno pripravljenost lahko okrepimo tudi z energijskimi pripravki, bogatimi z vitamini in minerali. Med temi so zagotovo takšni, ki vsebujejo spirulino.

Spirulina je alga, katere vrednost pH se giblje med 8,5 in 11. Kot živilo se je začela uporabljati šele pred časom. V preteklosti so jo sicer uživala afriška ljudstva, ki so si s to algo popestrila enolično prehrano (ta je temeljila predvsem na prosu). V jezerih so jo gojili tudi Azeki, ki so odrasle alge »poželi« s pomočjo mrež, odcedili vodo, spirulino posušili in jo nato pošiljali na vse konce azteškega imperija.

V zadnjem obdobju je bila spirulina predmet mnogih raziskav in dandanes velja za eno izmed najbolj energijsko bogatih živil. Vsebuje več beljakovin, beta-karotena (vitamina A), vitamina B12, železa in gama-linolenske kisline (vitamina F) kot katerokoli drugo poznano živilo. Vsebuje ravno toliko vitamina E kot pšenični kalčki in toliko kalcija ter magnezija kot mleko. Polega tega vsebuje še ogromno drugih vitaminov, mineralov in elementov v sledeh.

10 gramov spiruline v prahu zadostuje za 5-kratni presežek dnevnih potreb telesa po vitaminu B12, 4-kratni presežek potreb po vitaminu A in za pokritje 83 % potreb po železu, 30 % potreb po vitaminu B2 in 25 % vseh dnevnih potreb po vitaminu B1.

Spirulina je predvsem priporočljiva pri težavah

  • z utrujenostjo,
  • slabokrvnostjo,
  • vidom,
  • menstrualnimi krvavitvami
  • in kožo.

Pomaga tudi pri krepitvi imunskega sistema in spodbuja izločanje strupenih snovi, ki se nabirajo v telesu.

Na voljo je kot temno zelen prašek z blago aromo in v obliki tablet ali kapsul.

Če spirulino dodamo drugim živilom, se ta obarvajo zeleno, zato jo najpogosteje uporabljamo kar v obliki tablet ali kapsul.

Iz knjige Uravnotežena dieta za optimalno zdravje avtorja Christopherja Vaseya. Knjiga je izšla pri založbi Cangura.