Suhe slive za boljšo prebavo: Kako jih posušiti?

23. 8. 2013
Deli
Suhe slive za boljšo prebavo: Kako jih posušiti? (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Pri težavah s prebavo lahko pomagajo že dolgi sprehodi in gibanje, zagotovo pa vam bodo pomagale tudi suhe slive, ki jih, na primer, za zajtrk dodate ovsenim kosmičem. Slive lahko posušite tudi sami doma.

Za suhe slive že dolgo časa velja, da pozitivno vplivajo na prebavo, kar je bilo potrjeno tudi iz strani Evropske agencije za varno hrano (EFSA).

Zakaj so tako učinkovite pri reševanju prebavnih težav?

Suhe slive naravno vsebujejo visoko koncentracijo polialkohola sorbitola, za katerega je prepoznan odvajalni učinek, vsebujejo pa tudi prehranske vlaknine.

Za lajšanje prebave je potrebno zaužiti približno 100 gramov suhih sliv.

Lahko jih tudi čez noč namočite v mlačni vodi, prihodnji dan pa slive pojejte in popijte vodo, v kateri so se namakale.

Kako posušiti slive?

Slive najprej razvrstimo po debelini. Po sortiranju plodove operemo in blanširamo (v pari 15 do 20 sekund). S tem postopkom odstranimo voščeno prevleko in delno očistimo površino kožice, posledično pa se slive pospešeno sušijo.

Po tem postopku sledi izpiranje ali tuširanje sliv s hladno vodo. Ko jih odcedimo, jih damo na lese sušilnic.

Čas sušenja je okoli 19 ur z začetno temperaturo okoli 50 °C in se konča pri temperaturi okoli 75 °C.

  • Če nimate sušilca, dajte slive na pekač in v pečico.

Najprimernejša temperatura za sušenje je 50 do 65 °C. Bistvenega pomena je tudi gibanje zraka, zato morajo biti vrata pečice, če seveda nimate sušilca, priprta.

Pri prenizki temperaturi se bo sadje sušilo predolgo in morebiti splesnelo, pri previsoki pa bo sladkor karameliziral, sadje bo preveč potemnelo in okus bo neprijeten.

Podobno lahko posušite skoraj vse poletno in jesensko sadje.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?