Teh živil NIKOLI ne bi smeli kupiti zamrznjenih!

25. 10. 2022
Deli
Teh živil NIKOLI ne bi smeli kupiti zamrznjenih! (foto: profimedia)
profimedia

Verjetno v trgovini posežete tudi po zamrznjenih živilih. Poglejte, katerih raje ne kupujte in tudi, zakaj ne. 

Dandanes lahko kupite zamrznjeno že marsikatero živilo, ne le sladoledov in že pripravljenih peciv, pač pa tudi druge obroke, vse za kosilo, sadje, zelenjavo ... Pa je dobra ideja kupiti takšen izdelek? 

Kuharji si pri vseh odgovorih niso enotni, a nekaj živil ne bi nikoli kupili (vi pa ste jih zagotovo že imeli v košarici): 

Kruh

Čeprav bi bilo priročno kupiti zamrznjen kruh, ki ga le do konca spečete ali odtajate, tega raje ne naredite. Kuharji tega zagotovo ne bi storili, saj vedo, da se sestava kruha nekoliko spremeni, ko ga zamrznejo. Ne vsebuje več hranil, ki bi jih drugače dobili iz kruha. 

Raje kupite svež kruh in ga kupujte pogosteje ali se opogumite in ga poskusite speči sami. Videli boste, da ni tako težko, kot se zdi. 

Jagode

Če boste pripravili recept, ki vsebuje jagode, raje ne kupite zamrznjenih, pravijo prehranski strokovnjaki. Sladica se lahko ponesreči, ali pa jagode ne bodo imele okusa, kot ga pričakujete. Zaradi njihove porozne sestave so prenasičene z vodo in začnejo razpadati, ko jih zamrznemo. 

profimedia

Najbolje je seveda kupovati sezonsko sadje, če pa ste zamrznjene jagode že kupili, iz njih naredite kompot, ki ga lahko priložite palačinkam ali ponudite kot samostojno sladico. 

Pleskavice

Tako mikavno je kupiti že pripravljene pleskavice, ki jih lahko dodate v svoj domači burger. Vendar jih raje pripravite sami iz svežega mletega mesa, saj jih ni težko oblikovati. Dodajte začimbe po okusu, popecite in že imate delno pripravljeno kosilo. Kuharji pravijo, da je okus zamrznjenih pleskavic veliko slabši. 

Brokoli

Morda ste tudi sami že opazili, da je zamrznjen brokoli potem, ko ga termično obdelate, kašast. Stebla so gumijasta in brez okusa, pravijo prehranski strokovnjaki. 

profimedia

Brokoli je precej občutljiva zelenjava, ki izgubi okus, ko ga zamrznejo, kar pa je še huje, izgubi tudi veliko hranljivih snovi. Ledeni kristali namreč lahko razgradijo rastlinske celice, v katerih se skrivajo vitamini in minerali. 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu