TO se zgodi, če uživate avokado dvakrat tedensko

TO se zgodi, če uživate avokado dvakrat tedensko (foto: Profimedia) Profimedia
31. 3. 2022

Strokovnjaki so kar 30 let preiskovali kaj se zgodi, če jemo avokado dvakrat tedensko. Rezultati so bili osupljivi!

Ne samo, da je avokado okusen in izjemno uporaben - nova raziskava namiguje tako, da ima uživanje avokada pozitiven vpliv na zdravje srca.

Obsežna ameriška študija je trajala kar 30 let. Strokovnjaki so sledili več kot 68.000 ženskam, starih od 30 do 55 let ter preko 40.000 moškim, starih od 40 do 75 let. Ob začetku študije so vsi udeleženi bili zdravi, brez srčnih težav.

V 30 letih je med udeleženimi prišlo do 9,185 koronarnih srčnih bolezni in kar 5,290 srčnih infarktov. Strokovnjaki so preiskovali, kakšne so prehranske navade ljudi, pri katerih so se pojavile srčno-žilne bolezni in kakšne so navade tistih, pri katerih srčno-žilnih bolezni ni bilo.

Ugotovili so zanimivo povezavo z avokadom. Ljudje, ki tedensko zaužijejo vsaj 2 porciji avokada (ena porcija predstavlja polovico avokada), imajo 16 % manj možnosti za nastanek srčno-žilnih bolezni in kar 21 % manj možnosti za nastanek koronarne srčne bolezni.

Raziskovalci iz tega sklepajo, da je avokado odličen vir maščobnih živil in je super nadomestek za živalske maščobe, denimo maslo, sir in jajca.