Recepti: Jedi, ki ščitijo pred tumorji

8. 9. 2011
Deli
Recepti: Jedi, ki ščitijo pred tumorji

Hrana lahko precej pomaga pri boju z rakom. Za vas smo pripravili tri okusne recepte.

Brokolijevi špageti s čilijem

Brokolijevi špageti s čilijem

Sestavine za 1 osebo:

  • 250 g brokolija
  • pol šopka bazilike
  • 1 strok česna
  • 2 žlički limoninega soka
  • 1 žlica naribanega parmezana
  • 4 žlice zelenjavne juhe
  • 1 čili
  • 1 žlička olivnega olja
  • 50 g špagetov
  • sol, poper

Priprava:

Brokoli razdelite na brstiče. Približno 4 minute jih kuhajte v vreli slani vodi in jih nato z zajemalko vzemite iz vode.

S paličnim mešalnikom v pesto zmešajte baziliko, česen, limonin sok, parmezan, zelenjavno juho ter sol in poper. Čili sesekljajte in ga skupaj z brokolijem med mešanjem na hitro popecite na olivnem olju. Vse skupaj začinite s soljo in poprom.

Špagete zmešajte z brokolijem in s pestom.

Priprava: 30 minut. 
Na osebo: 392 kcal, B: 16 g, M: 7 g, OH: 49 g.

Lahka ribje-zelenjavna ponev

Lahka ribje-zelenjavna ponev

Sestavine za 4 osebe:

  • 450 g koromača
  • 200 g korenja
  • pol šopka mlade čebule
  • 200 g paradižnikov
  • 1 strok česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1/4 l zelenjavne juhe
  • 150 g kisle smetane
  • 600 g ribjega fileta (na primer rdeči okun)
  • sok polovice limone
  • sol
  • poper

Priprava:

Koromač in korenje zrežite na rezine, mlado čebulo pa na obročke. Zelenje čebule shranite za okrasitev. Paradižnike olupite, jim odstranite semena in jih zrežite na krhlje. Česen olupite.

V ponvi segrejte olivno olje. Na njem nato podušite koromač, korenje, mlado čebulo in paradižnike. Zraven iztisnite še česen in zalijte z juho. Primešajte še smetano in pustite, da zelenjava pri nizki temperaturi rahlo vre približno 4 minute.

Začinite s soljo in poprom. Ribji filet zrežite na koščke. Pokapajte jih z limoninim sokom in začinite s soljo in poprom. Ribje koščke položite na zelenjavo, posodo pokrijte in jih kuhajte približno 5 minut. Zelenje čebule poševno zrežite na trakove in jih posujte po pripravljeni jedi.

Priprava: 30 minut. 
Na osebo: približno 300 kcal, B: 39 g, M: 11 g, OH: 10 g.

Sredozemska paradižnikova riževa enolončnica

Sredozemska paradižnikova riževa enolončnica

Sestavine za 4 osebe:

  • 120 g mešanice divjega riža (divji in dolgozrnati riž)
  • 100 g jušne zelenjave
  • 1 čebula (zrezana na kocke)
  • 1 jajce
  • 1–2 žlici drobtin
  • 150 g mlete govedine
  • 1 žlica sesekljanega timijana
  • 1 žlica sesekljanega rožmarina
  • 100 g mlade čebule (zrezane na kocke)
  • 2 žlici olja
  • 300 ml zelenjavne juhe
  • 800 g olupljenih paradižnikov (ali pa pločevinka)
  • 1–2 žlički sladkorja
  • sladka mleta paprika
  • sol
  • poper

Priprava:

Riž skuhajte v vreli slani vodi po navodilih z embalaže. V zadnjih 10 minutah kuhanja mu dodajte še jušno zelenjavo in ju skuhajte do konca. Vodo odlijte, vse skupaj zalijte s hladno vodo in dobro odcedite.

Čebulo, jajce, drobtine in mleto meso zgnetite v gladko maso. Začinite jo s soljo, poprom in mleto papriko.

Iz mase oblikujte 20 majhnih cmokov in jih pustite, da pri nizki temperaturi približno 10 minut rahlo vrejo v slani vodi. Nato jih odcedite.

Potrgajte zelišča in jih sesekljajte. Mlado čebulo in polovico zelišč popražite na olju. Zalijte z juho. Nato dodajte paradižnike s tekočino in jih s kuhalnico malce razkosajte. Pustite, da se kuhajo približno 10 minut, nato pa omako pretlačite s paličnim mešalnikom.

Juho še enkrat zavrite in jo začinite s soljo, poprom, sladkorjem in preostalimi zelišči. Nato ji dodajte še riževo-zelenjavno mešanico in cmokce.

Priprava: 50 minut.
Na osebo: približno 439 kcal, B: 19 g, M: 15 g, OH: 23 g.

Preberite tudi: Prehrana za zaščito pred tumorji

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"