Začimbe, ki pozdravijo vnetja v telesu

Začimbe, ki pozdravijo vnetja v telesu (foto: Profimedia) Profimedia
14. 3. 2018

Najboljša lekarna je domača lekarna. Preprečite ali pozdravite vnetja v telesu s pomočjo teh 7 začimb.

Ne samo, da bosta hrana in pijača boljšega okusa, ampak boste z začimbami tudi pozdravili ali celo preprečili morebitna vnetja v telesu.

Tukaj jih je 7, ki jih zagotovo imate v kuhinji, zato po njih posezite čim pogosteje:

Kurkuma

Njena aktivna zdravilna sestavina kurkumin je ena od najmočnejših naravnih protivnetnih in antibakterijskih snovi. Antibakterijsko delovanje pa lahko pripišemo tudi berberinu in hydrastinu, ki ju ta začimba vsebuje.

Svojo dobro naravo kurkuma pokaže tudi z blaženjem bolečin, predvsem če imate težave z artritisom in revmo.

Pomagala pa vam bo tudi pri vnetju sinusov, kandidi, kožnih težavah ali prebavnih motnjah. Zaradi njenega antibakterijskega delovanja se kurkuma se uporablja tudi v boju proti vnetju sečil.

Polovica žličke kurkume v toplem mleku je učinkovit pripravek proti bolečini, ki jo povzroča vnetje v telesu.

Ingver

Ingver zavira proizvodnjo strupenih prostih radikalov in spojin, ki povzročajo vnetja.

Že majhen odmerek ingverja vsak dan zmanjša možnosti za bakterijska vnetja, se telesu pomaga boriti proti virusom in na splošno krepi imunski sistem.

Kajenski poper

Kajenski poper vsebuje spojino, imenovano kapsaicin, ki je učinkovita pri lajšanju bolečin, povzročenih z vnetjem.

Ne pozabite ga uživati tudi, če hujšate, saj z njegovo pomočjo v telo vnesete manj joulov (ker zavira lakoto), prav tako pa krči maščobno tkivo, znižuje maščobe v krvi, ovira pa tudi kopičenje maščobnih celic v telesu.

Cimet

Aktivna sestavina cimeta zavira jedrni faktor kapa B, proteinski kompleks, ki igra ključno vlogo pri uravnavanju imunskega odziva na vnetja.

Z uživanjem cimeta pospešimo razkroj patogenih organizmov in zaviramo različna vnetja.

Klinčki

Klinčki vsebujejo veliko eugenola, ki je podoben cinamaldehidu v cimetu, a je močnejši. Zavira vnetja v telesu, ki se lahko razvijejo v bolezni srca, rakava obolenja in druge kronične bolezni.

Klinčki delujejo tudi antibakterijsko.

Česen

Česen blaži vnetje in bolečino, ki ju povzroča artritis. To stori tako, da zatre nastanek dušikovega oksida in prostaglandinov (skupina fiziološko prisotnih molekul, ki spadajo med tkivne hormone).

Znižuje krvni tlak, holesterol in preprečuje strjevanje krvi. Surov uničuje bakterije, kuhan pa dobro redči kri. Zaradi sestavine alicin je, kar se tiče antibakterijskega delovanja, močnejši kot antibiotik penicilin.

Žajbelj

Žajbelj vsebuje protivnetne sestavine, kot sta karnozova kislina (ki ščiti človeške možgane pred negativnimi učinki prostih radikalov) in karnozol, ki preprečujeta vnetja, povezana z možgani.

Deluje izjemno osvežilno in razkuževalno ter uspešno neguje ustno sluznico, učinkovit pa je tudi v boju z aknami.

Če imate gnojno angino, si pripravite žajbljev čaj in mlačnega večkrat dnevno grgrajte.

Črni poper

Ta pogosto uporabljena začimba vsebuje piperin (odgovoren za ostrino popra), ki je zelo učinkovit v boju z akutnimi vnetji. Črni poper ima antioksidantne in antibakterijske učinke.

V tradicionalni medicini Daljnega vzhoda se uporablja kot zdravilo za želodčne težave ter zdravljenje različnih vnetij.

Je diaforetik in diuretik, kar pomeni, da pospešuje izločanje potu in urina ter tako izloča strupe iz telesa.

Poleg odličnega okusa, ki jih te začimbe dajo jedem in pijači, imajo tudi mnogo zdravilnih lastnosti, zato naslednjič pri pripravi obroka ali osvežilnega napitka ne pozabite na njih!

Preberite še: