Zakaj je matcha smuti skleda najboljša izbira za zdrav začetek dneva? (+recepti)

20. 2. 2018
Deli
Zakaj je matcha smuti skleda najboljša izbira za zdrav začetek dneva? (+recepti) (foto: Profimedia)
Profimedia

Splet so preplavile barvite in lepo okrašene smuti sklede z matcha zelenim čajem v prahu. Pa veste, zakaj so tako priljubljene?

Klasične smutije so že pred časom zamenjale barvite smuti sklede, med katerimi izstopa prav zelena, ki je dobila svojo barvo po matcha zelenem čaju v prahu. In kaj je tako posebnega na njih?

Kaj sploh je matcha?

Matcha je posebna vrsta japonskega zelenega čaja. Japonci ga pijejo ob posebnih priložnostih, kjer ga pripravljajo na tradicionalen način. To namreč ni čaj v obliki, kot smo je vajeni, ampak so zeleni lističi čaja zmleti v zelen prah.

Matcha vsebuje veliko vitamina C in petkrat več kofeina kot kava.

Pri pripravi čaja matcha zaužijemo cele liste, in ne samo ekstrakta iz listov, s tem pa tudi veliko večjo količino antioksidantov. Ima specifičen oreškast okus z rahlo grenko noto. Pravilo je, da temnejši in bogatejši je odtenek zelene, močnejšo aromo ima čaj.

Skodelica tega zelenega čaja vsebuje kar petkrat več antioksidantov od vseh preostalih živil in kar 100-krat več dragocenega antioksidanta EGCG, ki je najmočnejši v boju proti raku.

Zakaj so smuti sklede z dodatkom matche v zadnjem času obnorele svet?

To ni nič presenetljivega, če vemo, da matcha:

  • pospešuje metabolizem;
  • pomaga organizmu pri kurjenju maščob (menda kar štirikrat hitreje kot po normalni poti);
  • daje energijo, a nima zoprnega učinka in ne pospeši bitja srca, niti ne povišuje krvnega pritiska.

Matcha čaj:

  • sprosti;
  • izboljša razpoloženje;
  • poveča odpornost (zaradi antioksidantov v njem);
  • izboljša koncentracijo in spomin;
  • zviša raven energije ter zdržljivosti;
  • pomaga kuriti joule;
  • očisti telo;
  • se nam pomaga uspešno boriti proti holesterolu.

Vse to skupaj z vitamini, beljakovinami, ogljikovimi hidrati in zdravimi maščobami, ki jih z raznimi živili dodamo v smuti skledo, tvori popolni obrok za zdrav začetek dneva.

Tukaj je nekaj idej, kako si lahko pripravite svojo jutranjo matcha smuti skledo …
 

A post shared by CRAZY MATCHA (@crazymatcha) on

Energijska matcha skleda

Sestavine:

  • 1 žlica (oziroma po želji) matcha zelenega čaja v prahu
  • 1 banana
  • 1/3 skodelice mandljevega mleka (lahko tudi navadnega)
  • 1 veliko pest listov špinače

Za nadev oziroma "posip": 1 pest borovnic, ½ na kolobarje narezane banane, 1 pest goji jagod, 1 pest nastrganega kokosa in ¼ žličke chia semen

Vse sestavine, razen "posipa", zmešajte v mikserju, dokler ne dobite gladke kremaste teksture. Prelijte v skledo in na vrh položite borovnice, goji jagode, kokos, narezano banano in posujte s chia semeni.

Matcha skleda za lažje prebujanje

Sestavine:

  • velika banana, narezana nakoščke
  • 1/3 skodelice nesladkanega mandljevega mleka (lahko tudi navadnega)
  • pol žlice (ena žlica) matcha zelenega čaja v prahu

Za "posip": pest nastrganega kokosa, pest malin, pest zrn granatnega jabolka in pol žličke chia semen.

Postopek priprave je enak zgornjemu.

Bogata matcha skleda

Sestavine:

  • velika pest špinače
  • 1 banana
  • ½ skodelice ananasa
  • ½ žlice matcha zelenega čaja v prahu
  • ½ žlice vanilijevega ekstrakta
  • 1/3 skodelice nesladkanega mandljevega ali navadnega mleka (količino prilagodite glede na željeno gostoto smutija)

Za "posip": chia semena, zrna konoplje, nastrgan kokos, rezine manga ali ananasa, jagodičevje, lanena semena – naj bo barvito in energijsko bogato, količino prilagodite po želji.

Postopek priprave je enak kot pri prvi in drugi smuti skledi.

… sicer pa smuti sklede dovoljujejo neomejeno preizkušanje in ustvarjanje.

Če želite bolj beljakovinsko bogat obrok, dodajte še merico beljakovinskega praška (najbolje brez okusa, lahko pa izberete tudi blagega, kot je vanilija). Pustite domišljiji in brbončicam prosto pot ter dodajte zdrava in hranilna živila po svojih željah.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek