Zdrava prehrana: živila, ki jih morate vedno imeti na zalogi

Zdrava prehrana: živila, ki jih morate vedno imeti na zalogi (foto: Profimedia) Profimedia
27. 2. 2022

Si tudi vi želite jesti bolj zdravo? Preverite, katera živila morate imeti vedno na zalogi.

Stročnice

Fižol, čičerika, leča... Ta živila so izjemno bogata s hranili, poleg tega pa so tudi zelo vsestranska. Stročnice lahko uživate kot prilogo, v solati ali pa naredite iz njih enolončnice, polpete, nadeve... Skratka, za zdravo ustvarjanje v kuhinji so stročnice nepogrešljiv pripomoček.

Oreščki in semena

Tudi oreščki in semena imajo polno hranil; zdrave maščobe, beljakovine, vlaknine ter številne vitamine in minerale. Iz oreščkov lahko naredite maslo (arašidovo maslo, lešnikovo maslo), ki ga lahko uporabljate kar kot namaz. Oreščki in semena pa so lahko uporabljena tudi v jedeh, kot so kosmiči, solate, smoothiji in še veliko drugih.

Zmrznjeno sadje in zelenjava

Le kdo ne obožuje svežega sadja in zelenjave? A včasih nam svežih živil ne uspe dobiti, ali pa nimamo časa za pripravo. Svežo zelenjavo in sadje že vnaprej operite, po potrebi olupite in narežite ter ustrezno zamrznite. Tako boste vedno imeli pri roki že pripravljeno zelenjavo in sadje, ki jih lahko uporabite v številnih jedeh.

"Zdrave" maščobe

Nekatera maščobna živila so bolj zdrava od drugih. Tu prištevamo kokosovo olje, oljčno olje, konopljino olje... Ta živila vam pridejo prav sploh pri kuhanju in pečenju, a pozor: uporabljajte jih v zmernih količinah.

Fermentirana živila

Kislo zelje, kisle kumarice, kimči, jedi iz droži, kombuča... Vsa fermentirana živila imajo ugodne učinke na zdravje; predvsem je opaziti blagodejen vpliv na prebavo. Številna fermentirana živila imajo tudi zelo dolg rok uporabe, zato jih imate brez težav doma tudi več mesecev.