Ko smo pod stresom, pogosto brez pretiranega ramišljanja posežemo po nezdravih prigrizkih. Zato si naslednjič pripravite enega izmed teh zdravih. Njihove recepte najdete v nadaljevanju.
Stres in tesnobnost sprožita močno željo po hrani, a ne nujno po skledi solate ali kosmičev. Na srečo pa je možno, da to željo izkoristimo tudi v pozitivno smer.
Že pest vitaminov, mineralov in drugih hranil lahko dejansko pomaga olajšati negativna čustva. Na primer: magnezij, cink in omega-3 maščobne kisline v oreščkih lahko pomagajo stabilizirati raven kortizola (stresnega hormona) in uravnati, tj. izboljšati razpoloženje.
Celo temna čokolada (seveda v zmernih količinah) vam lahko pomaga pomiriti živce na najbolj naporne dneve in vas spraviti v boljšo voljo.
Seznam ostalih živil, ki vam lahko pomagajo odpraviti stres, najdete tukaj, v nadaljevanju pa preizkusite tri enostavne recepte po knjigi Eat Your Feelings: The Food Mood Girl’s Guide to Transforming Your Emotional Eating avtorice Lindsey Smith.
Kroglice iz testa za piškote (brez peke)
Za 12–16 kroglic potrebujete:
- 1/2 skodelice mandljevega masla
- 1/3 skodelice medu ali javorjevega sirupa
- 1 skodelica mandljeve moke ali moke iz indijskih oreščkov
- 1 in 1/4 skodelice koščkov temne čokolade
Mandljevo maslo (lahko ga zamenjate tudi z arašidovim) in med oziroma javorjev sirup zmešajte in dodajte moko ter zgnetite testo v veliko kepo. Dodajte koščke čokolade in oblikujte kroglice. Za 30 minut jih postavite v zamrzovalnik in malica je pripravljena.
Čokoladne banane s pistacijo
Za 6 čokoladnih banan potrebujete:
- 3 olupljene banane
- 6 lesenih palčk (na katere boste dali banano)
- kokosovo olje
- 1/2 skodelice koščkov temne čokolade
- 1/2 skodelice nadrobljenih pistacij (lahko izberete tudi kakšne druge oreščke)
Na pekač položite papir za peko. Olupite banane in jih prerežite na polovico ter v vsako dajte leseno palčko ter pekač dajte v zamrzovalnik. V majhno kozico dajte malo kokosovega olja (temperatura naj bo srednja) in dodajte koščke temne čokolade. Mešajte, dokler se ne stalijo, a pazite, da se ne zažge. Iz zamrzovalnika vzamite banane, jih namočite v čokolado in po njej posujte nadrobljene pistacije. Ponovno dajte v zamrzovalnik za vsaj 30 minut.
Bananini mafini z arašidovim maslom in koščki čokolade
Za 12–14 mafinov potrebujete:
- 2 veliki olupljeni banani
- 1 jajce
- 1/3 skodelice kokosovega olja
- 1/3 skodelice javorjevega sirupa (ali medu)
- 1/3 skodelice arašidovega masla
- 1 čž čistega ekstrakta vanilije
- 1 in 1/4 skodelice moke po želji (najbolje moka iz oreščkov, polnozrnata ali brez glutena)
- ščepec morske soli
- koščki temne čokolade
Pečico segrejte na 175 stopinj. Banani, kokosovo olje, javorjev sirup (med), arašidovo maslo, vanilijo in jajce dobro zmešajte v mešalniku, dokler ne dobite gladke mase. Nato v veliki skledi zmešajte moko in sol ter dodajte zgornjo maso in dobro premešajte. Dodajte tudi koščke čokolade (po želji) in maso vlijte v modelčke za mafine. Pecite od 12 do 15 minut.
Zdrave prigrizke lahko pripravite vnaprej in jih hranite za takrat, ko boste resnično pod stresom ali pa si jih privoščite kot prigrizek v službi ... ali pa kar tako.
Preberite še: 5 slastnih pudingov s chia semeni
Priporočamo tudi: 7 prednosti popoldanskega spanca