50 načinov, da nahranite mišice

26. 5. 2005

Žvečenje piščančjih prsi kaj kmalu postane dolgočasno. Razen če sami ne poskrbite, da bo vsak obrok zabaven.

DružinskiI člani se

pogosto ne morejo zediniti, kaj bodo jedli za kosilo in kaj za večerjo. Ponekod je stanje tako resno, da se celo razvijejo resni prepiri ali motnje prehranjevanja.

In katera hrana je tista, ki običajno izzove kuhinjske boje? Tista, ki je nevpadljive barve, brez posebnega okusa in povrhu še neškodljiva, brez kože in kosti, kot so na primer piščančje prsi. Ta preprosto dostopen kos perutnine je ob tofuju in pustih ribah najmanj masten vir beljakovin. Z eno porcijo jih dobite kar 26 gramov, ob tem pa le en gram nasičenih maščob. Vendar pa je hudo dolgočasen in ne pomaga niti priprava, saj ga najpogosteje jemo le na dva načina: razkosanega in ocvrtega ali pečenega. Kar slišim člane družin, ki skušajo preglasiti drug drugega:

“V drobtine! ” “Ne, na ploščo in z gobicami, ” tuli drugi. In tako naprej in nazaj, tretji hoče še majonezo, četrti brez olja . .

Zato smo staknili glave, pobrskali po knjigah in zbrali kar 50 različnih načinov za pripravo in obogatitev piščančjih prsi. Le kakšen pomen ima zdrava hrana, če vas ob njej pobira od dolgčasa! ?

Praženje z mešanjem

Osnovna tehnika: Piščanca narežite na koščke v velikosti grižljaja ali na tanke rezine. V voku ali posodi s prevleko proti sprijemanju jih nad srednjim ognjem pražite tri do pet minut oziroma tako dolgo, dokler ne postanejo rumeno rjavi. Nato dodajte preostale sestavine v takem vrstnem redu, kot so naštete v receptu. Med stalnim mešanjem pražite še naslednjih pet minut. In še en nasvet: če uporabite sezamovo olje, bo imela jed značilen pražen okus. Sezamovo olje je po prehranskih lastnostih podobno oljčnemu (to pomeni, da ima veliko nenasičenih maščob, ki jih potrebujete). Toda nič zato, če ga nimate. Uporabite lahko tudi kikirikijevo olje, ki je prav tako odporno proti visokim temperaturam med praženjem.

1.

1 žlica sojine omake, 2 žlički sezamovega olja, 1/2 skodelice zelene ali rdeče paprike, narezane na tanke rezine, 1/2 manjše čebule, vzdolžno narezane na rezine, ščepec zdrobljene rdeče paprike

2.

1 žlica omake hoisin, 2 žlički sezamovega olja, 1/3 skodelice korenja, narezanega na palčke v velikosti vžigalic, 1/3 skodelice nasekljane zelene, 1 mlada čebulica, nasekljana, 2 žlici narezanih nesoljenih kikirikijev

3.

1 žlica sojine omake, 2 žlički sezamovega olja, 1/2 skodelice špargljev, 2 žlici nasekljanih, nesoljenih indijskih oreškov

4.

1 žlica sojine omake; 1 žlica limoninega soka, 1 žlička limonine lupine, 1 žlička medu, 1 nasekljan strok česna, 1/2 skodelice strokov tankega graha, 1 skodelica nasekljane zelene

5.

1 stepeno jajce, 1/2 skodelice (ali več) brokolija v manjših koščkih, 1/4 večje čebule, vzdolžno narezane na rezine, 1/2 žličke zdrobljene rdeče paprike ali čilija, 1 žlica sojine omake

6.

1 stepeno jajce, 1/2 skodelice strokov tankega graha, 1/2 skodelice zelene ali rdeče paprike, narezane na tanke rezine, 1/4 večje čebule, vzdolžno narezane na rezine, 1 žlica omake hoisin

Pečenje

Osnovna tehnika: Pečico ogrejte na 180 °C in pecite piščančje prsi 20 do 25 minut oziroma dokler središčna temperatura v mesu ne doseže 77 °C. Ne pretiravajte s temperaturo in časom, da bo meso ostalo nežno. Prepečene in izsušene prsi vas zagotovo ne bodo okužile s salmonelo – verjetno že zato ne, ker vas sploh ne bodo privlačile, da bi jih vtaknili v usta. Če jih na hitro popečete v vroči ponvi, boste preprečili izsušitev, saj se tako zapre površina mesa.

Z omako

Pripravljene omake na vodni osnovi, na primer salsa, so zelo primerne za pečenje. Medtem ko se piščanec peče, se omaka nekoliko zgosti, saj nekaj tekočine povre. Gostejše omake kot tudi gorčico ali kečap pa moramo razredčiti z vodo ali juho, sicer od njih ob koncu pečenja ostane le še lepljiva pooglenela plast. In še nasvet: za peko uporabite manjšo posodo za pečenje, da bo meso v njej ves čas pokrito z omako.

7.

1/3 skodelice salse

8.

2 žlici kisle smetane, 2 žlici paradižnikovega pireja, 1 žlica vode, ščepec majarona

9.

2 žlici gorčice, 1 žlica tabaska, 2 žlici vode

10.

2 žlici kečapa, 2 žlici vode, 1 žlica limoninega soka, 1/4 žličke rožmarina

11.

3 žlice penečega vina, 1 žlica oljčnega olja, 2 žlički limoninega soka

12.

2 žlici gorčice, 2 žlici medu, 1 žlica vode, 1 žlica oljčnega olja

13.

3 žlice piščančje juhe (pomagate si lahko tudi z juho v kocki), 1 žlica gorčice, 1 strok nasekljanega česna

14.

4 žlice gostejše gobove juhe iz vrečke

15.

2 žlici pesta, 2 žlici piščančje juhe

16.

2 žlici sojine omake, 1/4 skodelice drobno narezanega ananasa s sokom

17.

3 žlice piščančje juhe, 2 žlički kokosovega mleka, 1/4 žličke karija

18.

1/3 skodelice piščančje juhe, 1 žlica medu, 1 žlica jabolčnega soka

19.

3 žlice vinskega kisa, 1 žlica kečapa, 1 strok nasekljanega česna

20.

2 žlici tabaska, 2 žlici worcestershirske omake, 1/4 žličke pekoče mlete paprike

21.

2 žlici limoninega soka, 2 žlički pomarančne marmelade, 1/4 žličke rožmarina

Podrgnjen

V piščančje prsi enakomerno vtrite eno od začimbnih mešanic. Nato si na roke kanite nekaj oljčnega olja in z njim previdno namažite meso. Začimbe bodo med peko ostale v mesu, njegova površina pa se bo prijetno zapekla.

22.

Po francosko

po 1/4 žličke suhe bazilike, rožmarina in timijana, ščepec soli in popra

23.

Po kreolsko

po 1/4 žličke mletega popra, pekoče paprike v prahu, koščkov zdrobljenega čilija, kumine in tabaska

24.

Po mehiško

po 1/4 žličke česna v prahu, pekoče mlete paprike, mletega popra in origana, ščepec soli

V skorji

Stepeno jajce učinkuje kot lepilo, ki skrbi, da se skorjica drži mesa. Poleg tega je vaša perutnina beljakovinsko še nekoliko bogatejša.

V globokem krožniku ubijte jajce, ga stepite in vanj pomočite piščanca. In še nasvet: sestavine za skorjo stresite na plitev krožnik namesto v globokega, saj boste piščančje prsi laže enakomerno povaljali.

25.

Nežno hrustljavo

Piščanca pomočite v jajce, nato ga povaljajte v 2/3 skodelice drobno narezanih oreškov po lastni izbiri. Pred peko pekač namastite z oljem.

26.

V parmezanovi skorji

Piščanca pomočite v jajce, potem pa v mešanici, ki jo pripravite iz ene žlice nastrganega parmezana, ene žlice krušnih drobtin in ščepca popra.

27.

> Kot ocvrto> Piščanca pomočite v jajce in povaljajte v 1/2 skode- lice zdrobljenih koruznih ali ovsenih kosmičev. Pred peko pekač namastite z oljem.

Z nadevom

Naj vas ne skrbi zaradi zahtevnosti, saj to zmorete tudi vi. Piščančje prsi v debelejšem delu zarežite, nato pa potolcite s kladivom za meso ali s pritiski konca dlani, da bo dobilo enakomerno debelino. Pazite le, da ga ne boste nacefrali. Sestavine potem porazdelite po prsih, zvijte in spnite jih z zobotrebcem ali povežite z debelejšim sukancem.

28.

1 rezina sira, 2 rezini šunke, ščepec popra

29.

1 rezina mocarele, 1 rezina kuhanega pršuta, 3 nasekljani listi sveže bazilike

30.

1 rezina mocarele, 1/4 skodelice narezanih paradižnikov; 3 nasekljani listi sveže bazilike

31.

1 pest nasekljane mlade špinače, 1 žlica koščkov sira z modro plesnijo, 1 strok nasekljanega česna

32.

1 rezina mocarele, 1 rezina mortadele, 1 žlica rezin pečene rdeče paprike

33.

1, 5 žlice posnete skute, 1 žlica drobno narezanih sušenih paradižnikov, 1/4 žličke origana

34.

1, 5 žlice posnete skute, 1 žlica narezanih oliv, 1/4 žličke nastrgane limonine lupinice

35.

1 žlica pesta, 1 žlica parmezana, ščepec popra

Pečenje na žaru al nad žerjavico

Osnovna tehnika: Naoljeno rešetko segrejte nad žerjavico, segrejte ploščo plinskega žara ali postavite posodo za pečenje na žaru (namaščeno po potrebi) na srednje visoko stopnjo kuhanja na štedilniku. Mariniranega piščanca pecite na vsaki strani od tri do pet minut oziroma dokler na termometru ne odčitate središčne temperature 77 °C. Tudi ko meso odstavite z ognja, se bo peklo oziroma kuhalo še toliko časa, dokler je vroče.

Marinade

Marinade potrebujejo približno dobro uro, da prodrejo v meso. Če pripravljate le ene prsi ali pa za celo druščino, je postopek enak. V plastični vreči z zaporko ali plastični posodi za hranjenje živil dobro premešajte sestavine za marinado, dodajte piščanca, tesno zaprite, pretresite in spravite v hladilnik. Še nasvet: če boste meso pekli nad žerjavico, potem pripravite več marinade in jo shranite v posodici. Med pečenjem z njo vlažite piščanca, da bo ostal sočen.

36.

2 žlici bourbona, 1 žlička gorčice, ščepec popra

37.

2 žlici bourbona, 1 žlička medu, 1 strok nasekljanega česna

38.

2 žlici belega vina, 1 strok nasekljanega česna,

1/4 žličke timijana

39.

2 žlici rdečega vina, 1 žlička kečapa, 1 strok nasekljanega česna

40.

2 žlici kokakole, ščepec popra

41.

2 žlici balzamičnega kisa, 1/4 žličke rožmarina

42.

2 žlici limoninega soka, 1/4 žličke nastrgane limonine lupinice, ščepec popra

43.

2 žlici navadnega jogurta, 1/4 žličke DILL

44.

2 žlici navadnega jogurta, 1 žlička oljčnega olja,

1/4 žličke karija

45.

2 žlici soka limete, 1 žlička oljčnega olja, 1/4 žličke koriandra

46.

2 žlici soka limete, 1/4 žličke kumine, 1/4 žličke koščkov zdrobljene rdeče paprike

47.

2 žlici pomarančnega soka, 1/4 žličke ingverja

v prahu, 1/4 žličke koriandra

48.

2 žlici pomarančnega soka, 1 žlica omake hoisin,

1/4 žličke koščkov zdrobljene rdeče paprike

49.

1 žlica sojine omake, 1 žlička sezamovega olja,

1/4 žličke koščkov zdrobljene rdeče paprike

50.

2 žlici ananasovega soka, 1 strok nasekljanega česna, ščepec popra

Mojca Jamnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri