Pogosto se soočamo z vprašanjem, ali so mleko in mlečni izdelki koristni za zdravje ali pa je bolje, da namesto njih uživamo nadomestke rastlinskega izvora? Ali resnično lahko trdimo, da so nadomestki mleka enakovredni mleku?
Mleko kot naravno živilo nas oskrbuje z energijo in življenjsko pomembnimi hranili. Vsebuje biološko aktivne snovi, ki sodelujejo pri razvoju, delovanju in obrambi organizma. Enkratna kombinacija in idealno razmerje sestavin zagotavljata dober izkoristek prisotnih hranil. Poleg tega pa mleko in mlečni izdelki spadajo med tista osnovna živila, ki bi jih, v skladu s prehranskimi priporočili, morali vsakodnevno vključevati v naš jedilnik.
Na trgu obstajajo tudi nadomestki za mleko in mlečne izdelke, ki so narejeni iz različnih rastlinskih surovin, kot so soja, riž in oves. A slednji se po sestavi ne morejo primerjati z mlekom in mlečnimi izdelki.
Na primer sojin napitek, ki ga pogosto zavajajoče imenujejo »sojino mleko«, vsebuje zanemarljive količine kalcija. Zato so pogosto ti izdelki dodatno obogateni s kalcijem in drugimi hranili, ki jih mleko sicer že samo po sebi vsebuje. Kljub različnim dodatkom pa nadomestki mleka po hranilni sestavi niso enakovredni mleku in mlečnim izdelkom.
Seveda pa morajo tisti, ki mleka in mlečnih izdelkov ne uživajo zaradi zdravstvenih težav ali prepričanja, manjkajoča hranila in biološko aktivne snovi nadomeščati s skrbno izbiro in kombinacijo drugih živil.
Več na www.mlekokrepi.si