Carbonara - italijanska jed s testeninami, ki je pripravljena v nekaj minutah (Recept!)

Carbonara - italijanska jed s testeninami, ki je pripravljena v nekaj minutah (Recept!) (foto: Arhiv založbe) Arhiv založbe
12. 12. 2020

Izvor preproste jedi, ki je znana praktično po celem svetu, ni natančno znan, ime pa naj bi dobila po drvarjih oziroma oglarjih (carbonari), ki so sekali gozd in iz lesa delali oglje v Apeninih severno vzhodno od Rima.

Prvič je pisno omenjena leta 1930 v knjigi proslavljene kuharice Ade Boni z naslovom Rimska kuhinja (La Cucina Romana). Zelo popularna je postala v Rimu takoj po koncu 2. svetovne vojne saj je takrat primanjkovalo surovin in carbonara je zelo preprosta jed, za katero se rabi malo stvari pa tudi za pripravo porabite samo nekaj minut.

profimedia

Za originalno carbonaro potrebujemo olivno olje, jajca, prekajena svinjska lička, trdi sir pecorino, ter sol in črni poper.

Danes poznamo kar nekaj različnih načinov priprave. Namesto prekajene svinjske ličnice se pogosto uporabi panceta, slanina ali pa tudi na majhne koščke narezan pršut. Nekoliko pekoči trdi sir pecorino lahko zamenja bolj blagi parmezan tako Parmigiano Reggiano kot Grano Padano. Nekje se uporabljajo cela jajca, drugje samo rumenjak. Jedi se lahko doda tudi smetana za kuhanje vendar se v Italiji temu izogibajo. V nekaterih carbonarah se najde tudi grah, brokoli, čebula, por, gobe, …

Največkrat se s carbonaro jedo špageti lahko pa skuhate tudi fettuccine (vrsta širokih rezancev), rigatone (peresnike), linguine (jezičke), ali bucatine (debeli špageti z luknjo).

profimedia
Špageti carbonara

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g špagetov
  • sol
  • olivno olje
  • 200 g kock pražene slanine
  • sveže mleti črni poper
  • 6 rumenjakov
  • 100 g nastrganega parmezana

Priprava:

Testenine skuhajte al dente v večji količini vrele slane vode in jih po kuhanju odcedite, vendar prestrezite malo vode.

Kuhane špagete stresite v ponev s kockami pražene slanine in vse skupaj premešajte. Po zajemalkah dodajte vodo od kuhanja testenin, vse skupaj malo pokuhajte in ponev odstavite. Primešajte sveže mleti poper.

Rumenjakom primešajte 1 žlico parmezana in 1 žlico vode. Primešajte špagetom, vendar jih ne segrevajte preveč. Rumenjak mora ostati tekoč.

Testenine potresite s parmezanom in jih postrezite.