Ideja za lahko poletno kosilo: toskanska paradižnikova juha (recept)

Ideja za lahko poletno kosilo: toskanska paradižnikova juha (recept) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 7. 2022

Preverite, kako pripraviti omamno paradižnikovo juho, kot jo pripravljajo v italijanski Toskani!

Sestavine za 4 osebe:
  • 1 kg zrelega paradižnika
  • 50 ml oljčnega olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 20 g sveže bazilike
  • 800 ml zelenjavne jušne osnove
  • 100 g krutonov
Priprava:

1. Paradižnik operite in ga na zaobljenem delu križno zarezite. Za 45 sekund ga potopite v lonec vrele vode in ga nato ohladite, olupite ter narežite na koščke.

2. Čebulo in česen olupite ter ju drobno nasekljajte. Baziliko nasekljajte.

3. V loncu segrejte oljčno olje, na katerem prepražite česen in čebulo, dokler se slednja ne zmehča (pražite približno 10 minut). Nato dodajte še paradižnik, sol ter poper in vse skupaj dobro premešajte. Lonec pokrijte in paradižnik pri nizki temperaturi dušite približno pol ure. Vmes ga večkrat dobro premešajte.

4. V lonec nato prilijte še jušno osnovo. Dobro premešajte in počakajte, da juha zavre. Pustite jo vreti 10 minut, nato pa vmešajte še baziliko in po potrebi dodajte še soli ali popra.

5. Juho odstavite in pustite počivati približno 10 minut. Nato jo lahko servirate kot toplo, lahko pa tudi kot hladno jed, tik pred serviranjem pa ji dodajte tudi krutone.