Kako pripraviti vegansko potico?

7. 4. 2023
Kako pripraviti vegansko potico? (foto: Profimedia)
Profimedia

Boste tudi vi ta vikend pekli potico? Pripravite velikonočno različico, ki bo navdušila vse goste!

Sestavine:

Testo:

  • 42 g svežega kvasa
  • 600 g moke
  • 330 ml riževega napitka
  • 20 g kokosovega sladkorja
  • 20 g kokosovega olja
  • Lupina ene limone
  • En vanilijev sladkor
  • Pol čajne žličke soli

Orehov nadev:

  • 600 g mletih orehov
  • 200 ml riževega mleka
  • 30 g kokosovega sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 125 ml vode iz konzerve čičerike (za aquafabo oziroma "sneg")

Priprava testa:

1. Najprej pripravite kvasec: v manjši posodi zmešajte kvas, žličko sladkorja, žličko moke in malo mlačne vode ter vse skupaj pustite vzhajati 15 minut.

2. Moko stresite v večjo posodo in vanjo naredite vdolbino. Po zunanjem robu posujte sol.

3. V vdolbino stresite sladkor, vanilijev sladkor, naribano limonino lupino, kvasec, kokosovo olje ter rižev napitek in vse skupaj dobro pregnetite.

4. Testo pokrijte in ga pustite počivati vsaj 30 minut.

Fotografija z Reke vznemirila mnoge. "Kako je to mogoče?" (VIDEO)
Priprava orehovega nadeva:

1. Tekočini iz konzerve čičerike primešajte žličko sladkorja in jo zmiksajte z mešalnikom, da dobite gosto kremo, podobno snegu.

2. Orehe prelijte z vrelim riževim napitkom, sladkorjem in vanilijevim sladkorjem ter vse skupaj dobro premešajte. Na koncu nežno vmešajte še kremo iz čičerikine tekočine.

Iz testa in nadeva pripravite potico:

1. Testo razvaljajte v kvadrat in ga premažite z orehovim nadevom. Premazano testo nato zavijte v potico.

2. Zvito potico položite v namaščen pekač in jo z daljšim zobotrebcem večkrat preluknjajte. Pustite počivati 15 minut.

3. Potico pecite približno 75 minut pri temperaturi 180°C. Zadnjih 15 minut peke potico pokrijte s peki papirjem.

Pečeno potico postrezite in uživajte v odličnih okusih.

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor: