Je nasitna, okusna in preprosto pripravljena jed. Kuharji mongolskega osvajalca Džingiskana so jo menda pogosto ponudili njegovi številčni vojski. Pripravite jo lahko doma in na dopustu, saj za njeno pripravo potrebujete le večji lonec in prenosni plinski kuhalnik.
Potrebujete
- ? skodelice riževega kisa
- ? skodelice sojine omake
- 3 jedilne žlice limoninega soka
- 1 čajno žličko sesekljanega česna
- 1 čajno žličko pekočega čilija v prahu
- 2 lista alg kombu ali morske trave
- 25 dag govejega stegna, narezanega na tanke rezine
- 8 večjih očiščenih kozic
- 25 dag tofuja, narezanega na kocke
- 15 dag mladih špinačnih listov
- 1 srednje veliko glavo kitajskega zelja, narezanega na tanke rezine
- 2 skodelici šampinjonov ali drugih svežih gob, narezanih na koščke
Priprava
1 V manjši skodelici dobro zmešajte kis, sojino omako, limonin sok, česen in čili v prahu.
2 Srednje velik lonec do polovice napolnite z vodo in vanjo za pol ure namočite alge. Medtem si na krožnik razporedite preostale sestavine. Po namakanju lonec z algami postavite na kuhalnik in segrejte. Tik pred vrenjem s penovko odstranite alge.
3 V kipečo vodo postopoma dodajajte pripravljena živila in počasi mešajte. Meso dodajte na začetku, ker se kuha najdlje. Počasi vrite 10? 15 minut, nato pa v enolončnico dodajte še pripravljeno marinado iz sojine omake in kisa. Peno, ki se med mešanjem nabere na površini, odstranite. Zadostuje za 6 porcij.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?