Korenčkova juha, okrašena z rakovo peno
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 čebulo
- 500 g korenja
- 1 žlico masla
- 1 žlico sveže naribanega ingverja
- 2 žlički sladkorja
- 600 ml juhe
- 100 ml pomarančnega soka
- 100 g kisle smetane
- sol
- kajenski poper
- limetin sok
- 20 g rakovih repkov (iz slanice)
- 100 g smetane
- 1 žličko naribane limetine lupine
Priprava:
Čebulo sesekljajte, korenje pa ostrgajte in zrežite na rezine. Čebulo popražite na maslu, dodajte korenje, ingver in sladkor ter vse skupaj še malo popražite. Zalijte z juho in kuhajte približno 25 minut. Nato juho ohladite.
Ohlajeno juho zmeljite s paličnim mešalnikom in nato še pretlačite skozi cedilo. V juho vmešajte pomarančni sok in kislo smetano ter začinite s soljo, kajenskim poprom in limetinim sokom. Juho postavite v hladilnik, da se dobro ohladi.
Tik preden postrežete, juho nalijte v kozarce ali skodelice. Rakove repke odcedite in jih sesekljajte. Dodajte jih smetani in malo prevrite. Smetano spenite z električnim mešalnikom in jo z žlico kanite na juho. Po smetani posujte ostružke limetine lupine.
Čas priprave (brez hlajenja): približno 55 minut
Na osebo: približno 130 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 11 g
Iz Lise