Kremne juhe so obvezen del mrzlih dni: pogrejejo in nasitijo, poleg tega so še zdrave in okusne. Čas je, da naredimo zbirko receptov za zimo.
Koromač je poln vitamina C, vitamina E, železa, kalija, kalcija, betakarotena in folne kisline in nima prav veliko kalorij. Če se želite malo bolj najesti, pa mu lahko dodate tudi nasitnejša živila, na primer krompir. Mi smo se navdušili nad kremno juho iz koromača, krompirja in korenja.
Za pripravo potrebujete:
- peteršilj
- dva stroka česna
- eno manjšo čebulo (ali polovico srednje velike)
- olivno olje
- srednje velik koromač
- tri manjše korenčke
- tri manjše krompirje
- muškatni orešček
- kislo smetano
- mleti črni poper
- žličko v olje vloženega čemaža (neobvezno)
Čebulo na deski drobno sesekljajte. Na drobno sesekljajte tudi koromač. Če so brsti na vrhu koromača lepo zeleni, jih odtrgajte/odrežite in prihranite: pozneje lahko z njimi okrasite juho.
Nasekljajte tudi korenje. Olupite krompir in tudi tega narežite na manjše kocke. Olupite še česnova stroka.
Čebulo stresite v posodo in pražite na zmernem ognju. Ko čebula postekleni, ji dodajte narezano zelenjavo, česen in peteršilj. Vse skupaj dobro premešajte, posolite in zalijte z vodo.
Kuhajte 30 minut oziroma vse dokler ni zelenjava kuhana. Tik preden posodo odstavite z ognja, dodajte čisto malo muškatnega oreščka v prahu, po želji tudi malo popoprajte. Lahko pa juhi dodate še žličko v olje vloženega aromatičnega čemaža.
Nato posodo odstavite z ognja. V juho dodajte žlico ali dve kisle smetane, po občutku: toliko, da se jed zgosti. Čisto na koncu lahko juho okrasite z drobnimi zelenimi listi koromača.
Če se vam jed sama po sebi ne bo zdela dovolj nasitna, pa se bo zraven nje prilegel tudi sveže pečen kos črnega kruha ali polnozrnata štručka. Naj vam tekne!
Preberite še Kaj storiti, če je v vašem telesu preveč estrogena? (in kako to sploh prepoznati) ali pa Recepti: Buča v pečici (slana ali sladka)