Ponujamo vam 14 izvrstnih receptov, s katerimi si boste z malo truda pripravili zanimiv zelenjavni obrok. Razdelili smo jih na pet novih načinov priprave.
Priprava zelenjave je nekoliko zahtevnejša od priprave mesa. A jo moramo jesti. Vsi, od naše mame do ministra za zdravstvo, nam tako svetujejo. Morda ste v elitni skupini, ki jim uspe pojesti priporočenih pet ali več obrokov zelenjave na dan. Toda tudi najbolj zagnane obide slabost, ko že tretjič v tednu večerjajo na pari kuhan brokoli.
Začinjena z mesom
To so jedi, ki imajo okus po mesu, čeprav v njih prevladuje zelenjava.
Špinača s puranjo šunko
Priprava:
V vok ali večjo ponev damo dve žlici oljčnega olja in ju srednje močno segrejemo. Dodamo strok strtega česna, tri debelejše rezine na koščke narezane puranje šunke ter ščepec soli in popra. Pražimo približno dve do tri minute, dokler se česen ne omehča in šunka zlato rjavo zapeče. V ponev vržemo 300 gramov mladih špinačnih listov in jih med stalnim mešanjem pražimo dve do tri minute, dokler ni skuhana. Za dva obroka.
Avokado s tuno
Priprava:
Po spodaj opisanih navodilih prerežemo in razkoščičimo avokado. V vdolbinico, kjer je bila peška, natlačimo malo odcejene tunine v lastnem soku iz konzerve. Tunino lahko več kot uspešno nadomestimo tudi s pečenimi piščančjimi prsmi ali rakci. Pokapamo z limoninim sokom in postrežemo. Maščoba iz avokada prav tako oplemeniti okus tunine kot majoneza, le da je neskončno prijaznejša do srca.
Kako zlahka izkoščičimo avokado: Položimo ga na desko za rezanje in zarežemo vanj z nožem vse do peške. Obračamo ga, dokler ni prerezan na pol. Zavrtimo obe polovici in ga prepolovimo. Nož zapičimo v peško, jo zavrtimo in odstranimo.
Z zelenjavo nabita piščančja solata
Priprava:
Dva piščančja fileja od 12 do 15 minut kuhamo v loncu. Medtem sesekljamo tri stebelca stebelne zelene in polovico majhne rdeče čebule ter stremo strok česna. Zelenjavo v veliki skledi zmešamo z dvema žlicama pekoče gorčice in dvema žlicama lahkega navadnega jogurta. Dodamo ščepec soli in popra ter dve žlici sesekljanih orehov. Sesekljamo kuhanega piščanca, ga ohladimo in primešamo k zelenjavi. 10 do 15 grozdnih jagod narežemo in z njimi obogatimo solato.
Na žaru
Visoka temperatura žara karamelizira sladkorje v zelenjavi. In največ sladkosti je prav v značilnih dekorativnih rjavih črtah.
Nabodala z zelenjavo
Priprava:
Po eno rdečo papriko, rumeno papriko, bučko in rdečo čebulo ter dva režnja rumene buče narežemo na koščke. Damo jih v plastično skledo skupaj z zavitkom svežih šampinjonov. Zelenjavo nanizamo na lesene ali kovinske paličice za nabodala. Vsako nabodalo varčno premažemo z oljčnim oljem ter začinimo s ščepcem soli, popra in posušenega timijana. Pečemo jih na srednje vročem žaru od 10 do 15 minut. Vsake toliko jih obrnemo.
Rumena buča na žaru
Priprava:
Polovico manjše buče narežemo na pol centimetra debele režnje in jih olupimo. Tako bo kar največ površine buče veselo cvrčalo na žaru. Vsak reženj buče po obeh straneh tanko namažemo z oljčnim oljem, posolimo in popopramo. Rezine položimo na žar in jih na vsaki strani pečemo od dve do tri minute. Takoj ko jih vzamemo z žara, posujemo vsak obrok buč z naribanim parmezanom, ki se bo prijetno raztopil.
Mehiška koruza
Priprava:
S koruznega storža odstranimo polovico ovojnih listov, pustimo jih le za tanko plast. Preostale liste privzdignemo, ne da bi jih odtrgali, in odstranimo koruzne laske. V dlan si vlijemo žlico oljčnega olja in z njim premažemo vse storže. Natremo jih z mešanico mlete kumine, mehiških začimb in ščepca soli. Storže prekrijemo s preostalimi listi in jih od 15 do 20 minut pečemo na srednje segretem žaru. Vsake toliko jih obrnemo. Koruza je pečena, ko dobi zlato rjavo barvo in svetleč videz ter svetlo rjave odtise rešetk žara.
Enolončnice
Če je ena vrsta zelenjave zdrava, sta dve še bolj. In tudi mešanica dveh okusov je dvakrat okusnejša.
Solata iz belega fižola in pečene rdeče paprike
Priprava:
Splaknemo konzervo belega fižola in ga odcedimo. Nasekljamo nekaj rezin pečene rdeče paprike in jo stresemo v večjo skledo. Dodamo pet listov grobo nasekljane sveže bazilike, strok strtega česna ter ščepec soli in popra. Dodamo fižol in dobro premešamo. Pokapamo z žličko oljčnega olja in še enkrat dobro premešamo.
Pekoč stročji fižol s paradižnikom
Priprava:
Vzamemo pol kilograma zelenega stročjega fižola in mu odrežemo konice ter stroke prerežemo na pol. Stresemo jih v lonec z vrelo vodo in kuhamo pet minut. Odcedimo jih in prelijemo z mrzlo vodo. V ponvici segrejemo žlico oljčnega olja in pol žličke pekoče paprike. Segrejemo na srednje visoko temperaturo, dodamo dva stroka strtega česna in ga dušite eno minuto. Dodamo fižol in eno dobro odcejeno konzervo na koščke narezanih pelatov. Med stalnim mešanjem kuhamo tri do štiri minute, da se bo fižol dobro prepojil s česnom in papriko.
Naj hrusta
Ne umorite zelenjave v vrelem olju, raje jo premažite z oljčnim oljem in porinite v pečico.
Pečeni janeževi gomolji
Priprava:
Gomolju odrežemo pecelj in zelene listke ter olupimo zunanje liste. Vodoravno ga narežemo na pol do en centimeter debele rezine in zmešamo z dvema žlicama oljčnega olja in s ščepcem soli. Rezine enakomerno razporedimo po pekaču, obloženem s peki papirjem, in 20 minut pečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 220 °C. Vsake toliko jih obrnemo.
Hrustljava cvetača
Priprava:
Narežemo oziroma razdelimo jo na za grižljaj velike cvetke. Stresemo jih v skledo, polijemo z oljčnim oljem in dobro premešamo, da se prepoji. Za četrt glave potrebujemo dve žlici olja. Dodamo ščepec soli in črnega popra. Še enkrat premešamo, da bo enakomerno začinjena. Cvetačo razporedimo po pekaču, obloženem s peki papirjem in 20 minut pečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 220 °C. Koščke cvetače enkrat ali dvakrat obrnemo. Pekača nikar preveč ne napolnite, da se bo lahko cvetača enakomerno in hrustljavo zapekla.
V juhi
Sekljalnik pravzaprav ni namenjen le za pripravo proteinskih napitkov.
Italijanska juha iz belega fižola
Priprava:
V srednje veliko ponev damo dve žlici oljčnega olja in ju segrejemo do srednje visoke temperature. Dodamo majhno sesekljano belo čebulo, dva stroka strtega česna in žličko posušenega rožmarina. Pražimo od pet do šest minut, dokler se čebula ne omehča in postekleni. Dodamo dve konzervi splaknjenega in odcejenega belega fižola, skodelico in pol vrele vode, pol kocke piščančje juhe, ? žličke soli in ? žličke popra. Premešamo in kuhamo še pet minut. Juho pretlačimo v sekljalniku ali s paličnim mešalnikom. Juho razdelimo v krožnike in pokapamo s hladno stisnjenim oljčnim oljem.
Hladna kumarična juha
Priprava:
Olupimo veliko kumaro, odstranimo ji semena in narežemo na koščke. Damo jo v električni mešalnik skupaj s sesekljano šalotko, pol skodelice navadnega lahkega jogurta, žličko hladno stisnjenega oljčnega olja, pol žličke posušenega kopra ter ščepcem soli in popra. Mešamo, dokler ne postane podobno juhi. Če je pregosto, dodamo še žlico ali dve jogurta.
Vida Voglar