Recept: Okusna enolončnica, ki vas založi z beljakovinami!

Recept: Okusna enolončnica, ki vas založi z beljakovinami! (foto: Profimedia) Profimedia
24. 10. 2022

V hladnih dnevih prav pridejo jedi, ki vas pogrejejo in vsebujejo veliko hranljivih snovi. V enolončnici dobite vse to!

Tudi s hranljivimi obroki boste poskrbeli, da jesenski in zimski čas preživite zdravi in vas ne ujame prav vsak prehlad, ki pride mimo. Seveda ne pozabite na dovolj gibanja, zračenje prostorov in preživljanje časa v naravi, kar je prav tako pomembno za zdravje. 

Preden vam izdamo recept za slastno enolončnico, preverite znake, ki kažejo, da vam primanjkuje beljakovin: 
  • občutek šibkosti, popolnoma ste brez energije
  • lasje postanejo tanki in lomljivi
  • otekajo vam noge
  • neprestano ste lačni, ne morete se nasititi
  • težko se zberete in osredotočite na delo
  • ne morete obvladovati svoje teže

Ste se prepoznali? Potem je nujno, da si pripravite spodnji recept, ki vsebuje piščanca, v katerem se skriva bogat vir beljakovin in ječmen, iz katerega boste dobili rastlinske beljakovine. Obrok bo zelo nasiten, poleg tega boste porabili ostanke iz hladilnika, preden se pokvarijo. 

Smo vas prepričali? Pripravite sestavine: 

  • 400 g pečenega piščanca
  • 200 g ječmena
  • 2 l piščančje juhe
  • 2 korenčka
  • 2 stebla zelene
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 por
  • 1 strok česna
  • sol in poper
  • rastlinsko olje
  • svež peteršilj

V loncu segrejte olje in prepražite narezano korenje. Po 3 minutah dodajte zeleno in por (prav tako narežite in očistite), nazadnje stresite v lonec nasekljan česen. 

Ko je vse prepraženo, dodajte suh ješprenj in pražite še minuto. Vse skupaj zalijte s piščančjo osnovo, solite in poprajte. Kuhajte na nizkem ognju približno 20 minut. 

Začinite in popecite piščanca in ga natrgajte na manjše kose. Dodajte v juho in kuhajte še 10 minut. Na koncu dodajte limonin sok in peteršilj, pokuhajte minuto ali dve in vaša enolončnica je pripravljena.