Recept za odlično spomladansko kosilo z lososom tekmovalca oddaje MasterChef Slovenija

Recept za odlično spomladansko kosilo z lososom tekmovalca oddaje MasterChef Slovenija (foto: Bruno Šulman (MasterChef)) Bruno Šulman (MasterChef)
17. 5. 2021

Tudi vi lahko doma postrežete slastne jedi naših MasterChef tekmovalcev in navdušite svoje domače. Tokrat nam je recept za spomladansko kosilo zaupal Bruno. 

21-letni študent psihologije Bruno Šulman je trenutno uvrščen med najboljših 8 tekmovalcev. Izkazal se je predvsem s pripravo sladic. Kuhanje obožuje že od otroštva. Zanj je to umetnost pri kateri moramo biti kreativni. Znanje črpa iz knjig, oddaj in veliko lastnega navdiha. Najraje ima nepredvidljive okuse in ravno take jedi si želi pripravljati tudi kasneje v svoji karieri.

Ravno zaradi oddaje je poleg sladic zelo vzljubil tudi pripravo slanih jedi, ki počasi prevzemajo glavno vlogo pri njegovem kuhanju. Zato danes z nami deli eno izmed njegovih novejših kreacij; recept za odlično spomladansko kosilo.

Lahek pomladanski losos

Bližajo se toplejši, lažji in barvitejši dnevi in takšna naj bodo tudi naša kosila. Tukaj je recept za zdrav krožnik s sočnim lososom in barvito zelenjavo.

SESTAVINE (za 2 osebi):

 • 2 fileja lososa (s kožo)
 • 3 veliki korenčki
 • žlica sezama
 • ½ žličke medu
 • pomarančna lupinica
 • 250g svežega ali zmrznjenega graha
 • pest bazilike
 • 3 žlice olivnega olja
 • sol
 • poper
 • dodatno olje za pečenje lososa in korenja
Bruno Šulman (MasterChef)

Losos:

Lososa najprej damo iz hladilnika, da je vsaj 10 minut na sobni temperaturi. Rahlo zarežemo kožo, da se bo losos lepše spekel in se koža ne bo strgala. Dobro ga nasolimo na strani s kožo in malo manj na drugi strani. Vzamemo ponev, po možnosti tako, na katero se hrana ne sprijema (“non stick”), jo dobro segrejemo in damo notri malo olja (žlico do dve).

Lososa osušimo s papirnato brisačko in ga damo na ponev s kožo navzdol. Pritisnemo ga na ponev, da se koža ne začne upogibati in da bo hrustljav po celi površini. Ponev mora biti dovolj vroča, tako da moramo slišati cvrčanje. Večino časa ga pečemo na strani s kožo, to je približno 5 minut oz. dokler koža ni lepe zlate barve in hrustljava. Nato file obrnemo in ga le dobre pol minute pečemo na drugi strani.

Korenček:

Pečico segrejemo na 200 stopinj celzija. Korenje narežemo na približno enakomerne kose in ga damo v pekač. Prelijemo ga z malo olivnega olja, solimo, popramo in ga pečemo približno 40 minut, vmes ga enkrat do dvakrat premešamo. Ko je korenje pečeno, dodamo med in naribamo malo pomarančne lupinice ter ga posujemo s sezamom in premešamo.

Grahov pire:

Grah kuhamo v slanem kropu približno 20 minut. Nato ga odcedimo in skupaj z olivnim oljem, baziliko in po potrebi še malo soli vse zmiksamo s paličnim mešalnikom v gladek pire. Če želimo bolj gladko teksturo, mu dodamo še žlico do dve smetane ali vode, po želji pa ga lahko še pretlačimo čez cedilo.

Vse skupaj postrežemo na krožniku. Dober tek!

Pripravila: Veronika Sivka