RECEPT: zelenjavna kremna juha s tortelini

RECEPT: zelenjavna kremna juha s tortelini (foto: Profimedia) Profimedia
21. 3. 2022

Privoščite si zelenjavno hranilno juho, ki je zaradi bogatih sestavin primerna za samostojen obrok.

Sestavine za 4 osebe:
  • 100 g mlade špinače
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • 2 stroka česna
  • 2 stebli zelene
  • 300 g sirovih tortelinov
  • 0,75 l zelenjavne jušne osnove
  • 200 ml mleka
  • 150 ml sladke smetane
  • 20 g moke
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • Začimbe po okusu

Priprava:

1. Najprej zelenjavo operite in očistite. Čebulo in česen drobno nasekljajte, korenje in zeleno pa narežite na manjše kose.

2. V večjem loncu segrejte oljčno olje, na katerem za nekaj minut prepražite čebulo. Nato dodajte korene in zeleno ter vse skupaj pražite še približno 5 minut.

3. Nato dodajte česen in maslo. Ko se slednje stopi, po zelenjavi potrosite moko. Pražite še 1 minuto, ob tem pa neprestano mešajte. Nato prilijte jušno osnovo in tudi med prilivanjem dobro mešajte. Dodajte začimbe in juho kuhajte 15 - 20 minut.

4. Medtem ločeno skuhajte torteline. Kuhajte jih 1 minuto manj, kakor je navedeno na embalaži in torteline nato odcedite.

5. Juhi primešajte mleko in sladko smetano, nato pa dodajte še kuhane torteline in špinačo. Vse skupaj kuhajte še nekaj minut, da se špinača zmehča, nato pa juho postrezite še toplo.