Slasten prigrizek: domače jabolčne rezine

Slasten prigrizek: domače jabolčne rezine (foto: profimedia) profimedia
11. 7. 2020

Kadar se sladkate, se sladkajte z domačimi slaščicami! Tale je precej enostavna in zagotovo bolj zdrava, kot sadna tablica iz trgovine. 

jabolčne rezine lahko nesete s seboj na izlet ali v službo in vseeno prigriznete nekaj sladkega, a v bolj zdravi različici. Priprava je preprosta, večino sestavin pa imate verjetno že v kuhinji. 

Jabolka (in tudi hruške) so odlično živilo, ki pomaga zniževati holesterol, saj so bogat vir v vodi topnih vlaknin. Z rednim uživanjem jabolk lahko tudi zmanjšate tveganje za diabetes, se zaščitite pred degenerativnimi motnjami (Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen) in skrbite za naravno belino zob. 

Sedaj pa k receptu. Za jabolčne rezine pripravite: 
  • 1 skodelico masla (narežite ga na manjše kose)
  • 1 skodelico medu ali javorjevega sirupa
  • 2 skodelici moke
  • 5 žlic cimeta (oziroma po okusu)
  • 1 skodelico ovsenih kosmičev

Za nadev:

  • jabolčna omaka
  • 1 žlica cimeta

Segrejte pečico na 160 stopinj in pripravite pekač, na katerega boste dali rezine. 

V posodi zmešajte maslo in med ali javorjev sirup ter moko. Mešajte dokler ne razbijete vseh koščkov in dobite gladko maso. Nato dodajte kosmiče in cimet ter ponovno zmešajte. 

Polovico mase razporedite po pekaču in jo rahlo potlačite z žlico ali rokami, da bo povsod enakomerno razporejena. 

Naredite nadev. Za jabolčno omako skuhajte 3 olupljena jabolka, ki jih narežete na kose in prelijete s toliko vode, da pokrije jabolka. Lahko dodate žličko medu. Ko vse skupaj zavre in se jabolka popolnoma zmehčajo, odstavite kozico in vse skupaj pretlačite, da dobite gosto omako (morda boste morali odliti odvečno vodo). 

Zmešajte omako in cimet ter enakomerno razporedite po prvi plasti, ki je že v pekaču. Na koncu dodajte drugo polovico mase in vse skupaj postavite v pečico za 40 minut. 

Ko je pečeno, ohladite in razrežite na 12 ali več rezin (odvisno, kako velike rezine želite). 

Iz jabolk lahko pripravite tudi tiramisu (za recept kliknite na sliko)

Biosuedtirol

ALI

se posladkajte s poletno torto!

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri