Jesen in zima kličeta po jedeh "na žlico", zato je tu recept, ki bo poskrbel, da dobite hranljive snovi, ki jih telo potrebuje za boj proti boleznim.
Ingver ima mnogo dobrih lastnosti, saj lahko blaži slabost in blagodejno vpliva na prebavo. Vsebuje antioksidante, zato pomaga tudi pri raznih infekcijah v telesu. Zanimalo vas bo predvsem to, da podpira delovanje imunskega sistema, kar v tem času potrebujete. Uporabljali naj bi ga tudi za blaženje bolečin in podporo srčnožilnega sistema.
Tu preverite, kako vse lahko uporabite ingver.
Za korenje pa ste slišali, da je dobro za oči. Vsebuje še nekaj drugih vitaminov in mineralov:
Vitamin A: pravzaprav korenje vsebuje beta karoten, ki ga telo pretvori v vitamin A. Ta skrbi za zdrav vid, pomemben je tudi za imunost.
Biotin: ima vlogo pri presnovi maščob in beljakovin.
Vitamin K1: pomemben je pri strjevanju krvi in skrbi za zdrave kosti.
Kalij: uravnava krvni tlak.
Vitamin B6: vključen je v pretvarjanje hrane v energijo.
Zdaj, ko veste, koliko zdravega se skriva v vaši juhi, se lotite priprave.
Juha iz korenčka in ingverja
Sestavine:
- 2 žlici olja
- približno 10 cm olupljenega in razrezanega ingverja
- 1 majhna nasekljana čebula
- 2 stroka nasekljanega česna
- 2 olupljena in narezana korenja
- 1 liter jušne osnove
- sol, poper
- sok polovice limone
- nasekljan koriander
Če boste med začimbami hoteli tudi vegeto, naredite domačo: RECEPT
V loncu segrejte olje in na njem prepražite ingver, čebulo in česen, da se vse skupaj zmehča (nekje 4 minute). Dodajte še korenje in pustite nekaj minut.
Zalijte z jušno osnovo (lahko dodate tudi 1 dcl mleka) in dodajte sol ter poper po okusu. Juho zavrite, potem pa kuhajte na zmernem ognju, dokler se ingver in korenje ne zmehčata. Na koncu dodajte sok limone.
Vse skupaj zmiksajte, da nastane gosta juha, poskusite in po želji dodatno začinite ali dodajte več limone. Pred serviranjem potresite svež koriander.
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del