BEZGOVA PANNA COTA (panakota) z jagodami
No, s to sladico bomo grešili le ob posebnih priložnostih. ;)
SESTAVINE:
• 500 ml smetane
• 450 ml polnomastnega mleka
• 10 večjih bezgovih cvetov (potrgajte samo cvetke)
• 1 vaniljev strok (semena postrgajte)
• 5 listov želatine
• 85 g sladkorja (fino mletega)
• 250 g jagod
PRIPRAVA:
Smetano in mleko vlijte v kozico, dodajte bezgove cvetove, vaniljev strok in semena in začnite počasi segrevati. Takoj ko začne lahno vreti, kozico odstranite in pustite, da se mešanica popolnoma ohladi.
Medtem pripravite kozarčke ali modelčke za panakoto.
In v vodi namočite želatino (10 minut oz. po navodilih proizvajalca).
Ohlajeno mlečno mešanico precedite v čisto kozico in vmešajte sladkor. Kozico postavite na štedilnik in počasi segrevajte do lahnega vrenja.
Zdaj je čas, da vmešate še želatino. Dobro jo otisnite. Mešajte dokler se zmes nekoliko ne ohladi in rahlo zgosti (tako se vaniljeva semena ne bodo posedla na dno), nato z njo napolnite modelčke in jih postavite v hladilnik za vsaj 4 ure.
Postrezite z narezanimi jagodami. Namig: iz jagod lahko pripravite tudi pire.
RECEPT za ŠABESO pa najtede na TEJ povezavi: https://aktivni.metropolitan.si/prehrana/4-slastne-jedi-ki-jih-lahko-naredite-iz-bezge