Posebno ob vikendih radi nakupimo preveč živil, ki jih med tednom ne pojemo. Nekatera živila so tudi tik pred potekom uporabnosti. Kaj lahko še pojemo in česa raje ne?
Losos in podobno
Obvezno mroate upoštevati rok uporabnosti. Riba iz odprte embalaže je užitna največ dva dneva po odprtju.
Penina
Odprto steklenico penine lahko shranite v hladilniku še tri tedne po odprtju. Vendar pa je ne pijte več, ampak jo uporabljajte le kot osnovo za omake.
Jogurt
Užiten je tudi še po tednu do dveh od preteka roka uporabnosti. Če pa je izgubil barvo ali konsistenco, potem ga morate zavreči!
Salame in klobase
Ko se na svežih mesninah pojavi plesen, morate živilo takoj zavreči. Pri mesninah, sušenih na zraku, plesnivi predel le temeljito obrežite.
Jajca
Zaradi nevarnosti salmonele jih vedno shranjujte le v hladilniku. Ko preteče rok uporabnosti, jih lahko uporabljate še dva dodatna tedna. A le tako, da jih dobro skuhate (najmanj 5 minut).
Kruh
Tudi če je čisto malo plesniv, ga morate takoj vreči v smeti. Plesen se namreč hitro nevidno razširi po vsem kruhu.
Banane
Lahko jih pojeste, tudi če je lupina popolnoma rjava. Mehke banane so še posebej primerne za pripravo bananinega mleka.