Živila po roku uporabnosti – v smeti ali ne?

17. 4. 2011

Posebno ob vikendih radi nakupimo preveč živil, ki jih med tednom ne pojemo. Nekatera živila so tudi tik pred potekom uporabnosti. Kaj lahko še pojemo in česa raje ne?

Losos in podobno

Obvezno mroate upoštevati rok uporabnosti. Riba iz odprte embalaže je užitna največ dva dneva po odprtju.

Penina

Odprto steklenico penine lahko shranite v hladilniku še tri tedne po odprtju. Vendar pa je ne pijte več, ampak jo uporabljajte le kot osnovo za omake.

Jogurt

Užiten je tudi še po tednu do dveh od preteka roka uporabnosti. Če pa je izgubil barvo ali konsistenco, potem ga morate zavreči!

Salame in klobase

Ko se na svežih mesninah pojavi plesen, morate živilo takoj zavreči. Pri mesninah, sušenih na zraku, plesnivi predel le temeljito obrežite.

Jajca

Zaradi nevarnosti salmonele jih vedno shranjujte le v hladilniku. Ko preteče rok uporabnosti, jih lahko uporabljate še dva dodatna tedna. A le tako, da jih dobro skuhate (najmanj 5 minut).

Kruh

Tudi če je čisto malo plesniv, ga morate takoj vreči v smeti. Plesen se namreč hitro nevidno razširi po vsem kruhu.

Banane

Lahko jih pojeste, tudi če je lupina popolnoma rjava. Mehke banane so še posebej primerne za pripravo bananinega mleka.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri