Zmanjšajte jih na minimum: 3 vrste živil, ki najbolj škodujejo zdravju ledvic

19. 3. 2024
Deli
Na zdravje ledvic pomembno vpliva izbira življenjskega sloga. (foto: Profimedia)
Profimedia

Verjetno marsikdo redko pomisli na pomembnost delovanja ledvic, vsaj dokler je z ledvicami vse v najlepšem redu.   

Ledvice predstavljajo pomemben človeški organ, ki ima bistveno vlogo pri odstranjevanju odvečnih snovi in tekočine iz telesa. Na zdravje ledvic vpliva izbira življenjskega sloga. Nezdrave življenjske izbire, med katerimi je tudi prehrana, lahko namreč resno škodujejo pravilnemu delovanju ledvic in prav tako pripomorejo k boleznim.

V nadaljevanju preverite, katero hrano je bolje črtati iz vsakodnevnega jedilnika ali pa jo omejiti na minimum, če želite, da vam bo zdravje ledvic služilo še na mnoga leta.     

Ne spreglejte:

Katere vrste živil lahko škodujejo zdravju ledvic?

Predelana zamrznjena hrana   

Po ugotovitvah različnih raziskav sodeč, lahko predelana zamrznjena hrana prispeva k razvoju sladkorne bolezni tipa 2. Med tovrstno hrano spadajo jedi, ki so na pol pripravljene in zamrznjene. Nevarnost te hrane predstavljajo predvsem skrita maščoba ter visoka vsebnost sladkorja in vsebnost natrija, ki se pogosto skrivata v njej.

Boljša izbira za zdravo delovanje ledvic in tudi splošnega zdravja je vsekakor sveže pripravljen obrok iz polnovrednih živil. Če uživate zamrznjeno hrano pa raje izberite tisto, pri kateri na deklaraciji razkriva, da vsebuje nizko vsebnost natrija ali oznako brez dodane soli. Prav tako lahko nizko prehransko vrednost tovrstnih obrokov povečate tako, da jim dodate svežo zelenjavo.  

Mesnine

Mesni izdelki, med katerimi so slanina, klobase, pleskavice in hrenovke, prav tako predstavljajo nevarnost za ledvice in njihovo zdravje. Te vrste mesnin imajo visoko vsebnost natrija, kar lahko povzroči zvišanje krvnega tlaka, še zlasti, če jih uživate prekomerno. Raziskave kažejo, da prekomerno uživanje živalskih beljakovin prav tako pospeši tveganje za bolezni ledvic.   

Ocvrt krompirček

Ocvrt krompirček je priljubljena priloga ali zgolj prigrizek, ki pa je še zlasti, če ga uživate v restavracijah s hitro prehrano, lahko škodljiv ledvicam. Razlogi so med drugim v načinu priprave, osiromašeni hranilni vrednosti in visoki vsebnosti transmaščob.    

Gazirana pijača

Poleg naštetih živil, ki lahko škodijo zdravju ledvic, še zlasti, če se z njimi pretirava, je pozornost potrebno nameniti tudi izbiri pijače. Še zlasti gazirane pijače, ki imajo visoko vsebnost sladkorja in visoko kalorično vrednost, poleg tveganja povečanja telesne mase, telesu škodijo tudi na druge načine.

Uživanje gaziranih pijač je povezano s številnimi boleznimi, kot so bolezni ledvic, osteoporoza, sladkorna bolezen, visok krvni tlak in težave z zobmi. Namesto gaziranih pijač, si raje večkrat privoščite svežo limonado, vodo ali pa nesladkan sok ali čaj.  

Vir: vecernji.hr

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord