6 tipov negativnosti (in kako jih premagati)

6 tipov negativnosti (in kako jih premagati) (foto: profimedia) profimedia
20. 12. 2020

Vsak dan se srečujemo z več vrstami negativnosti, pa se tega sploh ne zavedamo. Preverite, katera "lovi" vas. 

1. PERFEKCIONIZEM

Ima res smisel, truditi se doseči popolnost, ki je ni dosegel še nihče? To bo vzelo le čas, voljo in živce, prineslo pa občutek manj vrednosti oziroma, da ste slabši od nekoga drugega. 

Zastavite si realne cilje in pogoje, ki jih dejansko lahko dosežete. 

2. OBSOJANJE

Ne glede na to ali obsojate sebe ali druge, gre za isto stvar: iščete negativne kvalitete, namesto da bi iskali trdne in pozitivne. Zakaj iz sebe (ali drugih) izvabiti tisto najslabše?

Vedno iščite tisto, v čemer ste najboljši in se trudite okrepiti šibke točke, da se boste lahko razvijali in rasli. 

3. DVOM VASE

Če vi dvomite vase, kako naj bodo potem ostali prepričani, da zmorete? Najprej morate sami vedeti, da ste dovolj dobri, močni in primerni za vse izzive. Ko bo takšna samozavest sevala iz vas, ostali ne bodo dvomili. 

Začnite graditi na svoji samopodobi in samozavesti, saj imate očitno kar nekaj dela. 

4. PREDVIDEVANJE NAJSLABŠEGA

Kadar predvidevate najslabši možen izid, se verjetno ne bo zgodilo nič dobrega. In če tako ravnate na vseh področjih življenja, boste kmalu izgubili upanje, da bo kdaj bolje. 

Začnite počasi odstranjevati destruktivne misli iz glave in jih zamenjajte s pozitivnimi. To se ne bo zgodilo čez noč, a se je vredno potruditi. 

5. SKRB

Ne govorimo o skrbi za otroka, partnerja, bližnje ... Ampak o stvareh, na katere nimate vpliva, pa vseeno porabite veliko časa za skrb o njih. Skrbi vas počasi razjedajo in nič dobrega se ne bo zgodilo na koncu, če ne boste poskrbeli zase. Stane vas lahko fizičnega in mentalnega zdravja. 

Posvetite se temu, kar lahko obvladujete in poskrbite, da bo kar najbolje narejeno. 

6. PRITOŽEVANJE

Ko se osredotočate na negativne stvari, spregledate vse lepe in čudovite priložnosti okrog sebe. S tako naravnanim umom ne boste nikoli zares srečni, saj boste vedno uspeli najti kaj, kar ne bo po vaši volji in o čemer se bo treba pritoževati ...

En dan samo štejte, kolikokrat se pritožite. Verjetno vam bo že to dalo misliti, da morate v dan vnesti več pozitivne energije.