7 korakov, ki jim sledijo tisti, ki znajo poslušati sebe

7 korakov, ki jim sledijo tisti, ki znajo poslušati sebe (foto: Priscilla Du Preez | Unsplash) Priscilla Du Preez | Unsplash
6. 5. 2022

Statistike v Ameriki kažejo, da mnogi ne znajo najti časa za počitnice, 75% staršev je preveč zaposlenih, da bi otroku prebrali pravljico za lahko noč. 33% jih dnevno živi pod velikim stresom in kar polovica jih ima težave s spanjem. Slovenci niso nič drugačni. Preberite, kako postati manj zaposleni.

Kanadski govornik in motivator Carl Honore v svoji knjigi Hvalnica počasnosti, ki govori o tem, da je počasnost in, omenja navdušenje nad pravljicami, ki se preberejo v eni minuti … dokler seveda ne spozna, da je hitenje uničujoče

Kako se ustaviti, preden pregorelost ustavi vas:

1. Prevelika zaposlenost je IZBIRA!

Sami se odločamo, kakšen življenjski stil nam ustreza. Sami si kreiramo urnik oziroma dopuščamo, da nam ga vsiljuje okolje, ki od nas nenehno nekaj pričakuje (če mu to dovolimo).

2. Biti 'bizi' NI kul

Nihče vam ne bo dal značke za pridnost, če boste kar naprej preobremenjeni! Izčrpanost ne pelje v večjo produktivnost, pač pa v pomanjkanje kreativnosti in situacije, v katerih ne morete v popolnosti izkoristite svojega potenciala.

Če ste osredotočeni na napačne ali nevredne cilje, boste nenehno pod pritiskom, nikoli pa ne boste občutili hvaležnosti in olajšanja, ko bo projekt končan.

Če imate tendenco k temu, da si nakopljete preveč, si dnevno ponavljajte: NI OKEJ BITI PREVEČ ZAPOSLEN.

3. Cenite počitek in ga zavestno planirajte

Ob nenehnem delu in drugih obveznostih vsakodnevnega življenja pogosto pozabimo, da tako telo kot um nujno potrebujeta počitek za normalno delovanje. Ko utirjeni drvimo po avtocesti hitrosti, izgubimo na poti tudi čut za to, kaj nam telo in duša sporočata … dokler seveda ne zbolimo zaradi izčrpanosti.

En dan na teden planirajte za prosti čas z družino in prijatelji ter za stvari, ki vam veliko pomenijo. In ko pridejo zunanji vplivi, ki vas silijo v to, da urnik spremenite, ostanite močni!

4. Katere so vaše resnične prioritete? 

Kaj si resnično želite in kaj potrebujete? Naj vam bodo najpomembnejše stvari, tako v poslu kot privat, tiste, ob katerih si nabirate energijo oziroma, ki vas izpolnjujejo namesto uničujejo.

Je nekaj več evrov, ki jih lahko napraskate, če delate nadure vredno tega, da ne greste nikoli na masažo, da si ne privoščite ogleda filma, predstave, koncerta ali tekme, da ne hodite več na pijače s prijateljicami in da s partnerjem že celo večnost nista imela kvalitetnega večera v dvoje?

5. Naredite čistko osebnih stvari

Včasih nam stvari in pospravljanje vzamejo ogromno časa. Bodite manj obsedeni z materialnim in bolj s kvaliteto odnosov, ki jih imate – do sebe, do sodelavcev, parterja, otrok in širše družine.

6.  Izborite si svoj prostor in čas

Vzemite si čas za kosilo. Še bolje: pojdite med službenim kosilom na kratek sprehod! Če se vozite z javnim prevozom, lahko vmes poslušate glasbo, ki vas navdaja s pozitivno energijo, ali pa berete zanimivo knjigo … namesto, da se pritožujete nad zastoji.

Investirajte torej čas v sproščanje, kjerkoli in kadarkoli – vsak dan! Pa  četudi si samo prižgete dišečo svečko in 10 minut sedite v tišini. Če imate nemirnega duha, raziščite, katera od meditacijskih tehnik  bi vam odgovarjala, ali pa obiščite vodeno vadbo, ki vas bo 'prisilila' k sprostitvi telesa in posledično tudi duha.

7.  Vzljubite besedo NE

Če ste prezaposleni, se stvarem ne morete posvetiti celostno, to je dejstvo. Ko se naučimo reči ne, naredimo prostor za stvari, ki so zares pomembne. Nobene potrebe ni, da vas pretirana zaposlenost omejuje – recite ne stvarem, ki niso pomembne in odprite prosto pot za tiste, ki so in bodo! Vsi naj bi imeli pravico do življenja v lastnem tempu!

TUDI ZANIMIVO BRANJE:
Prirejeno po: becomingminimalist.com, pripravila VH