9 misli, zaradi katerih se ne premikate naprej

9 misli, zaradi katerih se ne premikate naprej (foto: Nik MacMillan | Unsplash) Nik MacMillan | Unsplash
13. 2. 2019

Zakaj ne napredujemo v odnosih? Pa v delu na sebi? V službi? In pri ciljih, kot je zdravo bom živel/a in več se bom gibal/a?  Ste kdaj pomislili, da je morda težava v naslednjih točkah ...

Žal nas v šoli niso naučili, kako pomembno je, kaj in kako razmišljamo. Brez zavedanja moči misli pa bomo težko uspešni na kateremkoli področju, saj bomo postali hitra žrtev manipuliranja, stresa in strahov.

Da bi ukrotili svoj um in usmerili njegov potencial v pozitivno smer, je pomembno, da se zavedamo svojih misli, ki nas v življenju zavirajo. 

9 pogostih misli, ki zavirajo naš napredek: 

1.  "Drugi so krivi ..."

Igramo žrtev in za težave krivimo druge. Ali pa smo neizprosni do sebe. Podzavestno se želimo smiliti ljudem in na ta način dobiti pozornost. Vedno znova govorimo, kako se nam godi krivica, zakaj ravno mi, kako ubogi smo ... Ključna težava je, da ne znamo prevzeti odgovornosti za svoje življenje, saj je lažje za svoj neuspeh kriviti druge. 

2. Zapičimo se v določeno misel

To pomeni, da je naše mišljenje zelo selektivno in ozko. Namesto da bi gledali širšo sliko in bili odprti za drugačna mišljenja, se zataknemo v določeno misel, ki se nam zdi edina prava. Ne dopuščamo drugih možnosti oz. smo gluhi za druge. Pozorni smo le na nekaj stvari v zgodbi in si nato ustvarimo svojo sliko, ki je lažna. Potrebno je razširiti svoj um in dopustiti tudi drugačno mišljenje oz. se zavedati, da ni vse tako, kot se nam zdi. 

3. "On(a) je boljša ..."

Nenehno se primerjamo z drugimi in smo tekmovalni. Primerjamo svoje življenje in situacije z drugimi. Čutimo zavist in ljubosumje ali pa sram, da ne živimo kot nekdo drug. Tekmujemo z drugimi in tako izgubljamo sebe, svojo samozavest in moč. 

Preberite: Če tudi vi počnete naslednje, je čas, da začnete z 8 preprostimi koraki 

4. "Ti bi moral ..."

Radi pametujemo drugim. Nenehno govorimo ljudem, kaj bi morali in kako naj bi. Le zase ne znamo poskrbeti. Vedno vidimo pri drugih, v čem je težava. A najprej moramo poskrbeti zase in pomesti pred svojim pragom. 

5. "Jaz vem, jaz imam prav, jaz se ne motim ..."

Potreba po imeti vedno prav nas prav tako pošteno zavira. V umu si ustvarimo prepričanje, da imamo prav, ostali pa narobe ter ne dopuščamo drugačnih mišljenj.

6. "Kaj pa ČE ... ?" 

Smo nenehno zaskrbljeni. V glavi imamo vse mogoče slabe in ponavljajoče se scenarije in smo zato nenehno v stresu. Zaradi konstantne zaskrbljenosti in ”kaj pa če” miselnih vzorcov, ne moremo živeti v sedanjosti in se prepustiti življenju, da nas vodi. Skrbi nas zaradi stvari, ki se še niso zgodile, niti ne vemo, če se bodo. Takšne misli so največja potrata energija in časa. 

7. "Tako, kot sem si zamislil, tako mora biti!"

Smo polni pričakovanj, kako naj bi bilo, kako naj bi se stvari izpeljale. Ne sprejemamo stvari, kakršne so. Ne sprejemamo danega trenutka in ne dopuščamo možnosti, da se stvari zgodijo drugače od naše fiksne slike v mislih.

8. "Kaj si drugi mislijo o meni?"

Imamo občutek, da potrebujemo potrdilo, pohvalo, nagrado za naše delo in smo žalostni, ko tega ne dobimo. Ves čas imamo občutek, da nam svet nekaj dolguje in da je pomembno, kaj si drugi mislijo. Če bomo odvisni od mnenja drugih, pa žal ne bomo prišli daleč ... 

Preverite: 5 najbolj čustveno nedostopnih astroloških znamenj

9. "Zakaj me ne razumejo?"

Pričakujemo, da nas bodo vsi razumeli. Da bodo vsi razumeli, kako se počutimo, kaj mislimo in čutimo ter da smo nerazumljeni. Nikoli nas ne bodo vsi razumeli. Pomembno je le, da razumemo sebe, da smo zvesti sami sebi in delamo tisto, kar čutimo, da je prav.

---

Vse misli pa so le misli, ki jih lahko vedno spremenimo.

Pomagamo si lahko tudi z meditacijo, zapisovanjem in kreativnimi aktivnostmi, ki bodo spremenile in spreobrnile misli, ki nam ne služijo.

Bodite pozorni na to, kaj mislite. 

Prirejeno po: foreverconscious.com

Preberite še: