Depresija: Kako jo prepoznati (+ kako pomagati osebi, ki se z njo spopada)

Depresija: Kako jo prepoznati (+ kako pomagati osebi, ki se z njo spopada) (foto: profimedia) profimedia
18. 3. 2018

Depresijo lahko hitro zamenjamo za slabo voljo, motnje spanja ali razdraženost in tako pustimo, da pokaže svoje zobe. Bodite pozorni na naslednje znake.

Da bi se z njo lahko spopadli ali pomagali nekomu v stiski, morate najprej prepoznati, da gre za depresijo.

Najpogostejši znaki so:

  • Razdražljivost

Depresija ne pomeni le globoke žalosti, ampak zavzema veliko paleto negativnih čustev: jezo, razdražljivost in pomanjkanje potrpežljivosti z drugimi ljudmi. Ker se depresivna oseba zaradi preobremenjenih misli ne more osredotočiti na pomembne stvari, se počuti, kot da jo vse moti. To se izrazi z nenehno negativnostjo, ki jo oddaja.

  • Nezainteresiranost in pomanjkanje energije

Znano je, da vadba med drugim zagotavlja veliko energije, zato se ljudje, ki se redno gibljejo, veselijo vseh aktivnosti in hobijev v prostem času. Ko napade depresija, pa se zbudimo utrujeni in ne kažemo zanimanja za nič, kar se dogaja okrog nas. Najraje bi prespali cel dan ali teden. Dnevi izgledajo enako: posedanje na kavču in čakanje, da vse skupaj mine.

  • Občutek krivde

Nenehno premlevanje dogodkov in razmišljanje o tem, kaj bi lahko naredili drugače, je lahko več kot le pretirano analiziranje. Znak depresije postane, ko se začnete kriviti za vse napake in slabe izide situacij, tudi če nanje niste imeli vpliva. Vse to si ženete k srcu, zato nikoli ne morete biti zares mirni in sproščeni.

  • Težave s koncentracijo

Veliko ljudi, ki trpijo za depresijo, poroča o t. i. možganski megli – občutku, da se ne morejo osredotočiti na nič, niti na najpreprostejša opravila. Začne se tako, da vas med določeno nalogo večkrat kaj zamoti, potem pa se ne morete spraviti nazaj k prejšnjemu opravilu. Če zaznate, da se vam to pogosto dogaja, obstaja verjetnost, da postajate depresivni.

  • Nespečnost

Čeprav ob besedi depresija pogosto najprej pomislimo na dolge ure spanja, depresivne osebe ne morejo dobro spati. Njihovi možgani so preobremenjeni, saj dan in noč premlevajo dogodke in se spopadajo z negativnimi čustvi. Za dober spanec se morate sprostiti, kar osebam, ki trpijo za depresijo, ne uspeva.

  • Fizična bolečina

Pri depresiji je prisotne veliko predvsem psihične bolečine, ob tem pa se lahko pojavi tudi fizična. Pekoče mišice, otrdel hrbet in nenehen občutek, da vas nekaj boli, lahko kaže na depresijo. Pozorni postanite predvsem, če za opisane bolečine ne najdete drugačnega pojasnila.

  • Nenavadne odločitve

Depresivne osebe kopičenje negativnih čustev zakrijejo z nepremišljenim vedenjem. S tem želijo pokazati, da se počutijo dobro in je skrb zanje povsem odveč. Izogniti se želijo drezanju v njihovo zasebnost in modrovanje o problemu, ki ga zanikajo.

Če ste v opisanih znakih prepoznali bližnjo osebo, ji lahko priskočite na pomoč:

Z osebo bodite v rednem stiku. Nagovorite jo v skupne aktivnosti, po možnosti povezane s športom, ki sprošča hormone sreče. Dajte ji vedeti, da ni odveč, kot se pogosto počutijo depresivni ljudje.

Ko gre za bližnjo osebo, ki jo napada depresija, vedno želimo imeti vse informacije, poznati simptome in možnosti ozdravitve. Zato pobrskajte za knjigami in berite. Osredotočite se na spletne strani, kjer svoja mnenja podajajo strokovnjaki.

Dajte osebi razlog, da vstane iz postelje. Že to je namreč pogosta težava, saj ne najde niti ene stvari, zaradi katere bi se bilo vredno truditi. 

Bodite dober poslušalec in si vzemite čas, ko se prijatelj želi pogovoriti. V tem primeru bodite pozorni na znake in besede, ki izražajo popolno brezupnost, morda celo nakazujejo na samomor.

Čeprav depresija ni fizična poškodba in je mnogokrat ne jemljemo resno, zahteva strokovno zdravljenje. Ne pozabite na to, ko boste hoteli pomagati.

Podpirajte zdravljenje depresije in Izrazite svojo pomoč v obliki razlage, da je nujno potrebno. Ponudite prevoz in svojo prisotnost ter predvsem bodite potrpežljivi.