Kako najti pravo družbo zase, če ste introvertirani

Kako najti pravo družbo zase, če ste introvertirani (foto: Profimedia) Profimedia
27. 3. 2019

Introvertiranim osebam je težje sklepati nova poznanstva, veliko raje v samoti počnejo stvari, ki jih veselijo. Pa vendarle, najti ustrezno družbo ni tako velik izziv, če se poglobimo v to, kako delujejo introvertirani možgani in čemu se je v socialni interakciji dobro izogibati.

Nič ni narobe, če po naravi niste super družabni

Introvertiranost je način življenja, s katerim ni prav nič narobe. Kljub temu pa je pristen socialni stik nekaj, kar vsakdo potrebuje za notranje zadovoljstvo – introvertirane osebe pač v veliko manjši meri kot ekstrovertirane. 

Znanstveniki so odkrili, da je vzrok v manjši potrebi po druženju v predelu možganov, ki se mu reče amigdala – center, ki zazna nevarnost in zaukaže umik. Bolj ko je neka oseba pozorna na detajle in občutljiva na spremembe v okolju, več je možnosti, da se bo obnašala introvertno. Če se torej prištevate med tiste, ki jih ogromno stvari  zanima, veliko sprašujete in ste na splošno radovedne narave, po drugi strani pa vas spravlja v stres, če ste obdani z velikim številom ljudi, še posebej, če jih ne poznate dobro, potem ste zagotovo introvertirani.

Možgani introvertiranih oseb bolj intenzivno reagirajo na spremembe in dogodki, ki so izven okvirov predvidljivosti in rutine vas lahko spravijo iz tira. Globoko čustvujete in reagirate na družbene situacije bolj kot ekstrovertirane osebe … toda to še ne pomeni, da si ne morete najti družbe, v kateri se boste odlično počutili.

Zakaj so introvertirane osebe pogosto osamljene

Hrup, ki ga povzročajo velike družbe in stik s skupinami ljudi, introverte izčrpava mnogo bolj kot ekstrovertirane osebe. V situacijah, kjer ste obdani z veliko ljudmi, se hitro počutite izčrpano, vaš um galopira v želji, da bi vse nove informacije uspešno sprocesiral. Ekstrovertirane osebe, po drugi strani, pa v enakem okolju nemoteno krožijo med ljudmi in samozavestno uživajo v navezovanju stikov, ker jih to napolni z energijo.

Večina ljudi je prepričanih, da je treba iti med ljudi, če želijo najti pravo družbo zase. To je sicer res, vendar za introvertirane osebe to pomeni napor in posledično se nekateri povsem izognejo zabavam ter dogodkom, kjer bi lahko navezovali stike. To pa je nevarno, saj prevelika osamljenost vodi v popolno izolacijo in žalost.  

Kako spoznavati prijatelje, če ste introvertirani

Biti družaben ne pomeni, da morate biti kralj vsake zabave. Ni se vam treba vsak dan dobivati s prijatelji in hoditi na javne dogodke, če je to za vas preveč stresno. Ekstrovertirane osebe lahko preživijo tudi po 10 dni obkroženi z ljudmi, introvertirane pa bi takšno delovanje zadušilo. Nujno potrebujejo čas zase in prostor, da si v miru napolnijo baterije.

Če ste introvertirani, potem poskusite razdeliti svoj prosti čas na čas zase in na čas za druženje. Ko se vam ljubi, pojdite med ljudi, ko začutite, da je vsega preveč, pa se brez občutka krivde umaknite in z ljubeznijo počnite tisto, kar vas izpolnjuje – sami.

Preberite še: 6 razlogov, zakaj bi morali večkrat sami v naravo 

Ni vsaka družba za vsakogar

Marsikatera introvertirana oseba je globoko v sebi prepričana, da mora najti svoj proti-pol, da se mora obkrožiti z ljudmi, iz katerih brbota življenje. Z osebami, ki so glasne, vesele, živahne in ki veliko govorijo. V resnici to ni pravi recept za srečo.

Kot introvert se boste veliko bolje počutili med ljudmi, ki so tako kot vi po naravi bolj umirjeni, ki uživajo v mirnejših okoljih in imajo zanimivo osebnost. Če se introvertirane osebe družijo druga z drugo, bodo avtomatsko izbirale čas, ko se zares želijo sestati in te stiki bodo bolj pristni od druženja zaradi druženja samega.

Najbolje bi bilo, da postanete 'tihi vodja' v skupini svojih introvertiranih znancev! Poiščite skupne interese in se dogovorite za srečanje, kadar vam tako prija.  Na ta  način boste zadovoljili obe potrebi – po kvalitetnem druženju in po času zase, ki ga nujno potrebujete.

Vir: Lifehack

Foto: Profimedia

Preberite še:

In preverite, katera astrološka znamenja veljajo za najbolj zabavna