Kako okrevati po izgorelosti, da se čimprej spet postavite na noge?

Kako okrevati po izgorelosti, da se čimprej spet postavite na noge? (foto: Profimedia) Profimedia
26. 6. 2021

Hiter življenjski tempo, nepredvidljive okoliščine, ustvarjanje družine, šolanje ... Sedaj ni pomembno, kaj je bil razlog, ki vas je pripeljal do izgorelosti, ampak kako se boste pobrali. Imamo načrt. 

Sprejeti morate pomembno odločitev: boste po izgorelosti nadaljevali z življenjem kot prej, ali boste kaj spremenili? 

Če se odločite postaviti na noge in preprečiti, da bi se to še kdaj zgodilo, potrebujete načrt. V njem ne sme manjkati naslednje: 

Načrtovanje

Očitno je bil vaš urnik prej preveč poln, zato sedaj začnite načrtovati tako mesec kot vsak teden posebej. Najprej sami pri sebi določite, kaj so vaše prioritete. Tako boste vedeli, kaj izbrati, če se bodo stvari začele prikrivati, ali pa bo med njimi premalo časa, da bi lahko sploh zadihali. 

Tako boste lahko tudi preverjali, ali stopate proti zadanim ciljem. Z rokovnikom boste precej boljši v razporejanju časa, zato vas tudi kakšen nepredvidljiv dogodek ne bo tako izmučil. 

Izogibanje "črnim luknjam" tehnologije

Saj veste, o čem govorimo: o družbenih omrežjih, nadaljevankah, spletnem nakupovanju ... O vsem, kar vas zamoti za več minut, kot pričakujete. Na koncu ste v stresu, ker nimate dovolj časa za opravke in dokončanje službenih nalog. Zase niste naredili nič dobrega in spet vstopate v začaran krog izgorelosti. 

Uvedite pravilo, ki prepoveduje uporabo telefona in računalnika v zgornje namene, kadar se posvečate delu in drugim stvarem. Precej boste privarčevali na času. 

Čas zame

Tega prej ni bilo na seznamu, ali pa je bilo tako redko, da lahko na prste ene roke preštejete, kolikokrat ste si naredili kopel, odšli na izlet ali uživali ob sončnem zahodu na svoji terasi. 

Sedaj naj bo čas, ko boste počeli, kar imate radi in si malo odpočili, na sporedu vsak teden, če že ne vsak dan. Načrtujte aktivnosti v naprej. Tako se jih boste veselili in ne boste dovolili, da bi jih kaj odpovedalo. 

Širša slika in zakaj to počnete

Še naprej se boste morali truditi za to, kar želite doseči in ne bo vedno lahko. Utrujeni boste, potrebovali boste veliko motivacije in včasih se bo zdelo, da je vse zaman. A tokrat se boste znali ustaviti, preden bi spet začeli izgorevati. 

Za težke trenutke pa je pomembno, da dobro poznate širšo sliko in si odgovorite na svoj zakaj. Primer: če vadite za maraton, bo to dobra motivacija za deževne in mrzle dni, ali ko bi enostavno raje obležali na kavču. Če pogledate širšo sliko, je to majhen pomemben korak, ki vas bo pripeljal do dobrega rezultata. Zakaj pa si tega želite? Ker bi radi poskrbeli za svoje zdravje, presegli same sebe, si dokazali, da zmorete ...

Pomoč

Najpomembnejše puščamo za zadnjo točko: prosite za pomoč, ko boste videli, da ne zmorete sami. Tega prej niste bili vajeni početi, zato vas je količina dela zasula. 

Sedaj najprej ocenite, ali boste vse zmogli sami. Takoj ko vidite, da to ne ne bo mogoče, razmislite, kdo bi vam lahko pomagal. Ljudje so pripravljeni pomagati, samo prositi jih morate.