Zakaj je skakanje s kolebnico odlična oblika vadbe?

Zakaj je skakanje s kolebnico odlična oblika vadbe? (foto: Profimedia) Profimedia
9. 6. 2021

Ko slišimo besedo „skakanje s kolebnico“ si pogosto predstavljamo mlade punce, ki v igri skačejo s svojimi prijateljicami. A trening s kolebnico je lahko izvrstna oblika vadbe za ljudi vseh starosti. 

Gre za preprosto vadbo, za katero od pripomočkov potrebujemo samo kolebnico. Lahko jo opravljamo kjerkoli; doma, v fitnesu, v naravi ... Poleg praktičnosti pa ima vadba s kolebnico še veliko ostalih prednosti.

Okrepi vaše kosti

Skakanje s kolebnico lahko pomaga ohranjati vašo kostno gostoto, pri mlajših ljudeh pa spodbuja tudi zdrav razvoj kosti. To je še posebej pomembno za dekleta. Ženske smo po menopavzi nagnjene k osteoporozi, zato je izrednega pomena, da že pred menopavzo skrbimo za zdrave in močne kosti. Skakanje s kolebnico je ena izmed aktivnosti, ki vam lahko pri tem pomaga.

Prepreči nastajanje poškodb

Kot že omenjeno, lahko skakanje s kolebnico okrepi kosti in tako zmanjša možnost za nastanek zlomov. Poleg tega pa skoki še posebej krepijo mišice in sklepe v gležnjih. Vaše noge in gležnji bodo zaradi tega tudi bolj fleksibilni in zato manj dovzetni za poškodbe. Ob posvetu s fizioterapevtom je lahko skakanje s kolebnico tudi trening med rehabilitacijo.

Izboljša zdravje srca, ožilja in dihal

Skakanje sodi med kardiovaskularno vadbo. Ker je aktivnost zelo intenzivna, vam zviša srčni utrip bolj, kakor druge vadbe, kot so kolesarjenje, hoja ali tek. S tem se krepijo vaše srce, ožilje in dihala. Poleg izboljšanja delovanja srca in krepitve pljuč lahko skoki preprečijo tudi nekatere resne zdravstvene težave, kot so povečana telesna masa, hipertenzija (povišan krvni tlak), diabetes in celo nekatere oblike raka.

Izboljša ravnotežje in koordinacijo

Ob skakanju s kolebnico usklajujete gibanje oči, rok in nog. Vadba od vas zahteva, da se zavedate svojega telesa in osredotočite na svoje gibe, s čimer krepite svojo koordinacijo in ravnotežje. Zaradi tega je vadba s kolebnico priljubljena tudi med športniki, ki se ukvarjajo z borilnimi veščinami.

Okrepi in izklesa vaša meča

Če si želite močnejših nog, je skakanje s kolebnico eden najboljših treningov. Z dosledno vadbo lahko izboljšujete moč in videz meč. Vadba lahko tudi izboljša elastičnost kit, zaradi česar bo vaše gibanje nekoliko lažje

Pomaga vam pokuriti kalorije

Ker je skakanje zelo intenzivna vadba, z njo porabimo tudi veliko kalorij. Raziskave so pokazale, da s skakanjem s kolebnico porabimo med 667 in 990 kcal na uro.

Ojača mišice celotnega telesa

Čeprav pri skakanju večinoma sodelujejo noge, boste s tako vadbo okrepili celotno telo; vaše jedro, s katerim boste držali pokončno držo ter tudi hrbet in ramenski obroč. Poleg mišic se izboljša tudi moč in gibljivost ramenskih sklepov, s čimer lahko preprečimo nekatere poškodbe in bolečine.

Previdnost ni odveč

Kljub temu da ima skakanje s kolebnico veliko dobrih učinkov, previdnost ni odveč. Če imate kakršne koli poškodbe, težave, bolečine ali bolezni, se pred vadbo posvetujte z zdravnikom ali fizioterapevtom.

Če se odločite, da skakanje s kolebnico vpeljete v svoje treninge, je najbolje, da se zadeve lotite počasi in postopoma. Začnite z manj intenzivno vadbo in postopoma pridobivajte na vzdržljivosti – sploh, če prej niste bili toliko aktivni.

Takšna oblika gibanja je zahtevnejša, kot se zdi, a je lahko izjemno zabavna. Dajte ji priložnost tudi vi in sami odkrijte vse pozitivne učinke, ki jih bo vadba imela na vaše telo.

Avtorica: Veronika Sivka